Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Край на влагата и мухъла в църквата на Руските гробища

Довършват отводняването на терена, което трябва да реши окончателно най-големия проблем на храма „Възкресение Христово”

 

Хидроизолация пред и във пространството около храма „Възкресение Христово” на Руските гробища, която се извършва в момента, трябва да сложи край на голямата влага и мухъл в него. Те се появиха още с откриването на църквата през 2009 г. и до тази година не позволяват както стенописването й, така и всякакви други дейности, свързани с благоустрояването на най-големия храм в новата част на Велико Търново. С влага са пропити всички помещения, включително конферентната зала и двата офиса, които се намират в приземния етаж, а за състоянието му е писано многократно през годините. „През миналата година беше направен дренаж, който да отведе подпочвените води в канализацията, но това само наполовина решаваше проблема. Сложили са при строителството някаква хидроизолация, но тя не държи. Ремонтът, който се извършва в момента, цели да довърши отводняването на терена. Използват се най-съвременни технологии и материали, които, да се надяваме, дават гаранция поне за следващите 50 години да няма проблеми на ниво земя”, коментира за в. „Борба” свещеникът в църквата отец Петър.

Ремонтът започна преди месец и вече е към края си. На площадката пред сградата, както и на част от алеите около нея се поставят водонепропускливи настилки, под и над които се полагат по два слоя специални замазки. След това стълбищата и площадките пред тях и пред входа на църквата ще бъдат облицовани с нови плочи, а пътеките ще бъдат с грапава замазка, която да предотвратява евентуално подхлъзване на хората. На по-късен етап ще бъде подменен и мухлясалият гипсокартон на таваните в офисните помещения.

По молба и идея на миряните, които редовно посещават храма, ще бъде изградена рампа за инвалидни и детски колички. А покрай стълбите ще бъде поставен парапет, който да помага на възрастните хора да ги изкачват.

Средствата за ремонта са осигурени от Великотърновската митрополия.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Край на влагата и мухъла в църквата на Руските гробища

  • 07.10.2021 в 10:24
    Permalink

    Дано се получи,за което ще се радваме.Сега искам да попитам отговорните институции за сигурноста на гражданите при присичане на улицата по пешеходна пътека тип зебра!!!,кога ще бъдат осветени пешеходните пътеки и най вече пред училищата и пътеки с голям пътникопоток.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *