Скочиха цените на хляба и закуските, вече купуваме насъщния с 10 – 15 ст. по-скъпо

Въпреки добрите реколти високата стойност на еленергията води до скока

 

Два от големите хлебозаводи във Великотърновска област очаквано вдигнаха цените на насъщния, макар и засега минимално. Така отскоро хляб „България“ на ресенския завод „Яна“ вече излиза от предприятието с цена на едро 1,05 лв., научи от свои източници в. „Борба“, а по магазините той масово се продава за 1,20 лв. С около 10 стотинки е поскъпнал и произведеният в „Хлебозавод – Стражица“ ЕООД.

На новите цени хлябът се продава в почти всички квартални магазини във Велико Търново и областта, показа наша проверка. Увеличение се наблюдава и в някои от веригите, в други те се държат на старите нива, но не заради потребителите, а защото калкулацията още не е направена. А и не е тайна, че големите вериги успяват да договорят по-ниски цени директно с хлебопроизводителите.

Причините са комплексни. Почти двойното увеличение на цените на електроенергията от май до септември – дори през август борсовата цена отбеляза рекорд и скочи над 300 лв. за мегаватчас, както и високите цени на газа, поставиха на изпитание цялата ни икономика. Въпреки добрата реколта и високите добиви от пшеница тази година в областта цената й расте, защото в нея са калкулирани и по-високите стойности на торовете и препаратите.

За поскъпването на хляба имат отношение и сравнително високите възнаграждения на хлебарите, които хлебопроизводителите се стремят непременно да задържат на работа.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *