Стотици изпратиха Банко Банков в сетния му път

На 7 октомври близки, приятели, работници от завод „Аркус“, общественици и много хора, които са се докоснали до личността на инж. Банко Банков, се събраха да сведат глави пред тленните му останки и да го изпратят в последния му земен път. Присъствието на стотици опечалени в Гробищен парк – Велико Търново, е доказателство, че той бе уважаван и почитан не само в семейството си, но и в обществото, защото и бизнесът му, и благотворителните му дела като част от ротарианската общност бяха за неговото добруване.

В началото на церемонията прозвуча любимата песен на покойния „Я люблю тебя, жизнь“, защото до последно изпълнителният директор и собственик на „Аркус“ Банко Банков обичаше живота. И макар скоро навършил 70 години, имаше планове за бъдещето и не смяташе да се пенсионира скоро, както сподели преди юбилея си в последното си и най-искрено интервю, дадено за в. „Борба“.

Отиде си спокоен, защото разчиташе синът му Георги и дъщеря му Александра да поемат след него нещата в свои ръце. До последно до него бе и съпругата му Галина. За нея прозвуча и едно от обичаните стихотворения на Банко Банков – Вапцаровото „На прощаване“.

„Благодарим ти, че ни даде толкова радост и ни изпълни с много любов, енергия, ведрина и светлина.

Банко Банков не позволи още един завод да се затрие по време на приватизацията. Напротив, 30 години той управлява „Аркус“ мъдро и със здрава ръка, осигурявайки препитание на хиляди хора от Лясковец през годините. Неговият размах не спря дотук, той осъществи още много свои бизнес идеи, разпределяйки правилно силите си, защото се стремеше да отделя достатъчно време и за близките си“, изтъкна в словото си водещата на церемонията. На поклонението синът му Георги благодари от името на семейството на всички, дошли да споделят неговата мъка.

Опелото извърши отец Славчо, бяха прочетени и възпоменателни адреси от организации и бизнес партньори от страната и чужбина. Всички се поклониха за последно сбогом и поднесоха съболезнования на близките.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *