Пенсионерите имат право на безплатна ваксина срещу грип при своя личен лекар

ХОРАТА НА И НАД 65-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ БЕЗПЛАТНА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА, ОСИГУРЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА. Имунизациите стартират от средата на октомври в кабинетите на личните лекари. Инициативата се реализира по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022 г.

Кампанията е насочена към пенсионери, тъй като те са най-уязвими и застрашени от тежко протичане на вируса и дори леталитет. Набавените дози обаче не обхващат всички представители на третата възраст, а до 25 процента от населението в този възрастов интервал. Причина за това е проведено проучване сред хората на и над 65 години, касаещо реално поставените препарати в минали години.

Така всъщност изборът на сортиране на пациентите остава за общопрактикуващия лекар. Той трябва да прецени съобразно заболяванията на съответното лице дали рискът за определен човек е по-голям в сравнение с други пациенти. От здравното министерство уточняват, че хората с хронични заболявания на дихателната, сърдечносъдовата система, с диабет, лица на хемодиализа и други следва да са приоритетни за ваксина.

Сезонният грип, както и COVID-19 се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция се очаква да ограничат рязко респираторните заболявания. Експертите обаче на този етап не могат да дадат категорична прогноза как ще се развие грипният сезон 2021 – 2022 г., дали мерките отново ще снижат разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове.

Симптомите на сезонния грип наподобяват тези на коронавируса – температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица, но началото му е много рязко и драматично.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

One thought on “Пенсионерите имат право на безплатна ваксина срещу грип при своя личен лекар

  • 08.10.2021 в 13:04
    Permalink

    И предната година имаше такава кампания,но ваксини нямаше.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *