Сезираха прокуратурата за бракониер, прострелял смъртоносно мишелов

Обикновен мишелов, открит прострелян в еленското село Чакали, е умрял в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. За това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново, които са се отзовали на сигнала за ранената птица и са я транспортирали до Центъра.

Еколозите са изпратили преписка по случая Окръжна прокуратура – Велико Търново за установяване на наличие на престъпление по чл. 278г от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева за стрелеца.

Обикновеният мишелов е в списъка на застрашените видове в България. Той строи гнездото си строи на дърветата, като го ползва дългогодишно. Снася 3-4 яйца, които мътят и двамата родители в продължение на около 30-35 дни. Малките напускат гнездото на 45 дневна възраст и родителите ги хранят още известно време.

На 4 сигнала за птици в безпомощно състояние са се отзовали през септември експертите от РИОСВ- Велико Търново. Освен на мишелова, помощ е оказана на черен щъркел в габровското село Чарково, на сова в Павликени, както и на малък ястреб в село Боженци. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

През месеца е извършена проверка по жалба на гражданин за отглеждане на сухоземни костенурки в двор в Трявна, съвместно със служители на Районното полицейско управление в Трявна. Костенурките са освободени и пуснати в естествена среда.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.