168 курсанти от НВУ положиха военна клетва

168 курсанти от НВУ „Васил Левски” положиха военната си клетва в петък. Тържественият ритуал се проведе на строевия плац пред университета. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на В. Търново Георги Гугучков, съветникът по военната сигурност на президента на България ген. л-т Любчо Тодоров, зам.-началникът на отбраната ген. л-т Димитър Илиев, командирът на Сухопътни войски ген. м-р Михаил Попов, както и командири на военни формирования.

„Военната клетва е обвързана завинаги с един от символите и гарантите на държавата – Българската армия. Затова съм убеден, че никога няма да забравите мига, в който целувате бойното знаме с думите „Заклех се!“. Избрали сте да бъдете български офицери. Няма да ви бъде леко, но ви уверявам, че след всяка трудност ще изправяте по-гордо челата си, ще вървите по-устремени и удовлетворени от себе си, защото няма да сте се предали“, каза в речта си към курсантите бриг. ген. Иван Маламов.

След словата му всички заедно повториха думите на клетвата и преминаха тържествено под знамената на Българската армия.

„Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на офицера от Българската армия. Господа командири и преподаватели, уверяваме ви, че дълбоко осъзнаваме дълга си пред родината и отговорността, която поемаме, и не ще пожалим сили за овладяване на професията да бъдеш защитник на отечеството“, заяви в отговор курсант Иван Карауланов.

В тържествения ритуал се включиха и децата на военнослужещи, които, облечени в курсантски униформи, отправиха поздрав към всички със стихотворението „Българийо, обичам те!“ на Донка Кацарева.

След церемонията пред официалните гости, родителите и близките на курсантите бе направен показ на въоръжение и бойна техника.

Дияна ГАНЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *