Химическият комбинат „Свилоза“ спира работа заради липса на дървесина

Цените на суровината достигнаха исторически връх от 150 лева за тон

 

Химическият комбинат „Свилоза“ АД в Свищов от 8 октомври поетапно спира работа заради липса на дървесина. Това обяви пред „Борба“ изпълнителният директор на предприятието инж. Михаил Колчев.

„В началото на годината имахме солиден резерв от суровина, но през летните месеци наличностите се изчерпаха и складовете вече са абсолютно празни. През последните 3 години такава криза не е имало, но напоследък няма ред в дърводобива. Освен това и цената на дървесината достигна исторически връх от 150 лева за тон“, коментира инж. Колчев.

Той допълни, че за нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими около 40 000 тона дървесина месечно.

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и дава хляб на над 500 души.

„Тепърва ще уточним колко време ще продължи принудителният престой на производствената дейност. През това време ще извършим ремонт и профилактика на съоръженията. Надявам се, че ситуацията ще се нормализира и няма да се стигне до съкращаване на персонал“, заяви инж. Колчев.

Той допълни, че този проблем е напът да се превърне в сериозна криза, защото не касае единствено „Свилоза“, а всички големи дървопреработвателни предприятия в страната. За ситуацията е уведомено Министерството на земеделието и храните, проведени са срещи с ръководители на държавни институции, но до момента не са предприети мерки.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Химическият комбинат „Свилоза“ спира работа заради липса на дървесина

  • 12.10.2021 в 9:17
    Permalink

    Цената която плащат в момента е 130 лв./тон, и то с транспорта. Ако плащаха 150лв. нямаше да затварят. Вината е в лошото управление на място, игри и…….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *