Слаб интерес към третата бустерна доза за ваксинация срещу COVID-19 в областта

ЕДВА 97 ДУШИ СА ОТИШЛИ ДО ИМУНИЗАЦИОННИТЕ ПУНКТОВЕ В РЕГИОНА, за да им бъде поставена третата бустерна доза на ваксина срещу коронавируса. Те са основно медици и хора на първа линия в борбата с пандемията, които бяха първите, получили защитни субстанции у нас при доставката на препаратите в края на 2020 г.

Прилагането на третата доза бе одобрено в България в края на септември, като от здравното министерство излязоха с препоръки тя да се поставя приоритетно на имунокомпрометирани пациенти, като например лица на кортикостероидна терапия, онкоболни или подложени на лъчелечение, хора на хемодиализа, трансплантирани и т.н. Следващата група са хора в домове за медико-социални грижи, а третият контингент обхваща заетите в сферата на здравеопазването. Четвъртата група са лицата над 65 години, а петата – тези, които макар да са имунизирани, не са успели да изградят антитела.

По данни на Единния информационен портал до момента в областта са поставени общо 67 859 дози, а със завършен имунизационен цикъл са общо 36 071 души.

Починалите от COVID-19 в региона за последната седмица са 30 души. Това ни отрежда четвърто място в черната статистика по региони за отчетения 7-дневен период. Инфекцията е взела до момента 938 жертви във Великотърновско.

В болница са настанени 199 души, а в домашни условия се лекуват 853 диагностицирани.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *