Всеки втори сигнал на зеления телефон на търновската екоинспекция е срещу „Кроношпан“

Служителите на РИОСВ са събрали 4366 лв. през септември от наложени санкции

 

НАЙ-МНОГО ЖАЛБИ ОТ СТРАНА НА ГРАЖДАНИ, СИГНАЛИЗИРАЩИ ЗА НЕРЕДНОСТ на зеления телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново през септември, касаят предприятието „Кроношпан“. Оплакванията са за неприятна миризма, задименост, лютене на очите, прах и трудност при дишане, провокирани от дейността на завода. За всяко от тях е сформиран екип от екоинспектори, които проверявали на място достоверността на сигналите.

При само един от случаите е установено нарушение. То е за разпространението на миризми извън площадката на предприятието, което представлява неизпълнение на условие 9.4.1 от комплексното разрешително на дружеството. В тази връзка е съставен акт за установяване на административно нарушение и предстои налагане на наказателно постановление.

Служителите на ведомството са дали предписания на „Мегапорт“ за изграждане на обезмирисително съоръжение, също след проверка по жалба на граждани.

Експертите на РИОСВ са установили нерегламентирано сметище в землището на горнооряховското село Драганово, за което вече е дадено наставление на кмета за почистване на терена.

При проверки на сигнали за замърсявания с битова смет е констатирано, че общините Павликени, Велико Търново и Горна Оряховица са организирали почистването на замърсявания с отпадъци на общински път с. Сломер – с. Караисен, улици в кв. „Картала“ и централна градска част на Велико Търново и поляната до моста за с. Първомайци.

През месеца са постъпили два сигнала за птици в безпомощно състояние – обикновен мишелов, открит в село Чакали, община Елена, и сова – в Павликени. Пернатите са транспортирани до Спасителния център за диви животни – Стара Загора, за лечение и последващи грижи. В центъра е настъпил летален изход за мишелова, за който е установено, че бил прострелян. Преписката е изпратена до Окръжна прокуратура – Велико Търново

ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ МЕСЕЦ ЕКОЕКСПЕРТИТЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ОБЩО 95 ПРОВЕРКИ, КАТО 51 ТЯХ СА ПЛАНОВИ, А 44 ИЗВЪНПЛАНОВИ. В рамките на осъществения контрол са издадени 16 предписания.

Общо събраните суми по наложени санкции са в размер на 4366 лв. Получените средства са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Най-големи приходи са отишли за общините Велико Търново и Свищов, по 1600 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Всеки втори сигнал на зеления телефон на търновската екоинспекция е срещу „Кроношпан“

  • 11.10.2021 в 12:19
    Permalink

    Значи реален проблем има, а т.нар. инспектори все не откриват нарушение? Някой случайно сещал ли се е да се изпрати група инспектори от друга област – София, Варна или друга, важното да не са местните, които сигурно не се познават с „обекта“ и няма начин да им е въздействано финансово за да си затворят очите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *