Търновка стана доброволка по проект за интеграция на хора с увреждания в Северна Ирландия

Виолета Ненчева ще се бори с дискриминацията на лица със специални потребности във Великобритания и планира да инициира идентична програма и у нас

 

26-ГОДИШНАТА ВИОЛЕТА НЕНЧЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СРЕД 15-ИМАТА МЛАДИ ХОРА ОТ СТРАНИ – ЧЛЕНКИ НА ЕС, КОИТО ТРЪГВАТ ЗА СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ в средата на октомври с мисията да помогнат за интегрирането и социалното включване на хора с увреждания. Болярката заминава за Обединеното кралство по проект, спечелил еврофинансиране, и ще остане там половин година. Нашенката подхваща това начинание пълна с положителна енергия, която иска да предаде на тези, с които съдбата ще я срещне. Мотивацията й се корени в убеждението, че всички са равни и заслужават място в обществото, без значение от това дали страдат от различни по вид и степен дефицити.

Виолета приема за лична кауза мисията, защото в обкръжението си има човек с увреждане. Нейната по-малка братовчедка е с аутизъм и прекараното време с нея й показало колко всъщност чувствителни и раними са хората със специални потребности.

„За прогреса и напредъка на едно общество може да се съди по отношението му към лицата с увреждания и към животните. Смятам, че и в двете направления в България има сериозни пропуски. Това е необяснимо за мен предвид факта, че огромен паричен ресурс отива в сферата на социалната политика“, коментира доброволката.

Тя е възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където завършила „Социални дейности“. Участвала и в редица събития и инициативи в подкрепа на уязвими групи и е категорична, че вижда бъдещето си в тази сфера. Младата жена силно вярва, че поне веднъж в живота си всеки трябва да прекара време като доброволец.

„Това е първият чуждестранен проект, в който ще се включа. Заложените дейности в Северна Ирландия дават огромна близост до хората с увреждания, посещаващи дневни центрове и настанени в специализирани заведения. Ще стана част от ежедневието на такива лица, като с останалите доброволци им помагаме да надградят уменията и способностите си, да поемат риска да излязат на пазара на труда, а защо не и да учат във вуз“, уточни Виолета.

26-ГОДИШНАТА ЖЕНА Е УБЕДЕНА, ЧЕ ОПИТЪТ, КОЙТО ЩЕ ПРИДОБИЕ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО, ЩЕ Й БЪДЕ МНОГО ПОЛЕЗЕН В БЪЛГАРИЯ. Вече дори планира да разработи свой проект заедно с някои от колегите, с които ще пребивава във Великобритания, чрез който да се реализират идентични дейности в социални заведения у нас.

„Това, което най-много ми се иска да сформираме в България, е трудова борса за хора с увреждания. На нея да присъстват работодатели, развиващи бизнес в различни сфери на икономиката. Те ще могат да провеждат интервюта с уязвими лица и да наемат тези, които ги впечатлят. Истината е, че хората с увреждания са изключително способни и е достатъчно просто да им се даде шанс, за да докажат компетентността си. В голям процент от случаите те са по-трудоспособни дори от напълно здравите“, категорична е търновката.

Макар да тръгва за Северна Ирландия в разгара на четвъртата COVID вълна, не изпитва тревога и притеснение за себе си, защото е имунизирана.

„Огромна част от населението във Великобритания е ваксинирано, така че не изпитвам страх, че може да се заразя“, твърди Виолета.

Според нея именно в социалните домове и институции ваксинацията трябва да бъде задължителна, тъй като хората със специални потребности са изключително рискови за инфекцията.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновка стана доброволка по проект за интеграция на хора с увреждания в Северна Ирландия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *