Водещи новиниОбразование

Курсанти правят ароматни бутикови сапуни в лаборатория на НВУ

Готови са да предоставят рецепта и за домашно приготвяне

 

Бутикови сапуни, изработени в една от лабораториите по неорганична химия на НВУ „Васил Левски“, показаха курсанти от факултет „Общовойскови“ по време на конференцията „Зелен пакт – бъдеще на Европа“. Домакин на форума е намиращият се в Шумен факултет на НВУ „Артилерия, ПВО и КИС“, чиито курсанти се включиха в конференцията с идея за изработване на компостер. На събитието присъстваха началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, съветникът по културните въпроси в консулството д-р Димитър Стойнов и др.

„Много интересен е фактът, че тази инициатива тръгва от военна структура. Това означава, че всички се обединяват около идеята за подобряване на бъдещето и живота ни. На мен само ми остава да ви пожелая успешна работа“, каза почетният консул Антонио Таркуинио, който подари на университета диптих на Васил Левски и Гарибалди. Двамата национални герои са нарисувани така, че да гледат в бъдещето и погледите им да се събират в една точка. А автор е млад италиански художник, който вече е бил в България, допълни г-н Таркуинио.

Две зелени работилници са действали в дните преди форума в двата факултета на Военния университет. Курсантите и студентите във Велико Търново са решили да проверят възможно ли е в домашни условия да бъдат изработени екологични сапуни, а колегите им в Шумен са се посветили на направата на компостер.

„Ние направихме сапуните в една от нашите лаборатории, но ще предоставим рецептурника и всеки ще може да си ги направи и вкъщи.

„Избрахме рецепта, която след това аз подобрих и сапуните ни станаха интересни, ароматни и бутикови. Оттук насетне ще участваме и в коледните, и във великденските базари на университета“, коментира доц. д-р инж. Галина Иванова, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ в Националния военен университет „Васил Левски“, ръководител на работилницата. След това уточнява, че сапуните са изработени от курсанти и студенти от две специалности в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“. Обучаемите са използвали няколко вида масла и ароматни смеси и сапуните им ухаят на ягода, мента и лавандула.

„Ние решихме да направим компостер, защото в двора на факултета ни има достатъчно листна маса. Вместо да я изхвърляме, я събрахме и я превърнахме в екотор, който ще използваме за градинките във факултета и насажденията, които имаме. Искаме идеята ни да е устойчива и да има бъдеще“, разказва ръководителят на работилницата в Шуменския факултет доц. д-р инж. Марияна Тодорова.

Конференцията завърши с дискусия по темата за зеленото бъдеще на Европа и с дегустация на биопродукти.

Сн. НВУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *