Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов излиза срещу Делян Пеевски на изборите във Великотърновска област

„Ще го поканим на дебат, за да започне да говори“, обяви Иванов

 

Наложи се да стана водач на листата във Велико Търново, защото разбрахме, че Делян Пеевски ще е първи в листата на ДПС във Велико Търново. Това обяви във вторник съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който бе в старата столица за регистрацията на листата в РИК. „Смятам, че това ще е символната битка на тези избори, защото Велико Търново е сърцето на българската държава. Градът е конституционната столица на България. Пеевски е отрицанието на българската демокрация и държавност и е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие. Самият факт, че след като се случиха всички тези промени в България, след като бяха наложени санкции по Закона „Магнитски“ от нашите най-близки партньори, ДПС решава да издигне кандидатурата на Пеевски и той заявява, че ще бъде активен и ще говори, показва намерението на ДПС да предприеме нещо като „терористична акция“ срещу българската демокрация“, коментира Христо Иванов.

Той допълни, че „Движението за права и свободи“ е притиснато в ъгъла, защото за първи път от 30 години последователно възможността му да участва във властта е поставено под съмнение.

„Това се случва благодарение на твърдата позиция на „Демократична България“. Очевидно в ДПС решават да покажат, че няма да си изоставят позициите. Вадейки Пеевски на преден план, му осигуряват възможност да получи имунитет и заплашват всички онези, срещу които той има компромати в магистратурата, съдии, в службите, в публичния живот, в бизнеса, че ако посмеят да се увлекат от някакви идеи за промени, да разхлабят лоялността си в задкулисието, той е тук и може всеки момент да проговори“, обясни Христо Иванов.

Той подчерта, че се кандидатира за депутат от Велико Търново, за да постави тези въпроси пряко на Делян Пеевски.

„Ще го поканим на дебат, за да започне да говори“, каза Иванов.

По повод разразилите се през последните дни драми в „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че като съпредседател на партията, едва ли е учудващо, че се оказва участник в тези моменти.

„Като демократична организация, е естествено в нея да възникват различия и напрежение. „Демократична България“ е млада политическа организация, която през последната година се удвои, мина през няколко предизборни кампании. Започнахме от организация на ентусиасти, която трябваше да премине към все по-голяма степен на професионализация, и всичко това поражда недоволство. Но има дебат по тези теми, подготвяме конференция. Това, че някой не е станал депутат, не му дава основание да твърди, че демокрацията е в опасност“, убеден е Иванов.

На въпрос дали ще си подаде оставката като съпредседател на партията, която членове му поискаха, Христо Иванов заяви, че това ще се реши на националната конференция на „Демократична България“, която ще се проведе в края на годината.

„Никой не е абониран за конкретно място. Включили сме гражданска квота в листите си и сме единствената политическа организация, която активно поощрява използването на преференции. Съгласен съм, че трябва да има повече млади хора, но това е въпрос на кариерно развитие“, заяви още Христо Иванов.

Калоян Янков, който в предходните две кампании беше водач на листата на „Демократична България“ за Великотърновския регион и бе депутат в 45-ото и 46-ото народно събрание, обяви, че този път ще е последен в листата.

„За нас е чест лидерът на партията да е водач на листата във Велико Търново. Независимо на кое място, аз също съм в тази листа и ще работя активно за добрия резултат на „Демократична България“ както в региона, така и в цялата страна“, коментира Янков.

Той отрече да е имал заплахи заради това, че беше председател на временната комисия „Росенец“ в парламента, и не се чувства застрашен.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *