Елена Чамуркова зарадва почитателите си с най-новия си политически трилър „Заговорът“

Новата книга на Елена Чамуркова „Заговорът“ вече пътува към читателите. Нейната премиера се състоя в РБ „П. Р. Славейков“ и бе представена от кореспондентката на БНР за региона Здравка Маслянкова. Изборът на Елена Чамуркова не е случаен, защото, както каза тя в началото, двете ги свързва дългогодишно приятелство, имат си доверие, а и докато типажът на журналиста присъства в книгите й, иска те да бъдат представени от човек от гилдията. Освен това в новия й политически трилър, подобно на предишните й романи „Обществена поръчка“ и „Изнудвачът“, авторката засяга теми, достойни за журналистически разследвания.

„В „Заговорът“ отново има истории за катарзис и промяна, за демоните в душите и в битието. За любов, но и за отчуждението, предразсъдъците, самотата и лицемерието. Темата за корупцията е любима тема на Елена Чамуркова, която присъства и в новия й роман. Както и за търговията с влияние, за битката за една магистрала. Пандемията също я има, но не само за коронавируса, а тази на апатията и бездушието“, открехна за читателите част от основните теми в романа Здравка Маслянкова.

Главните герои са психолог, министър, кмет, журналист и олигарх. Терзанията им, личните болки и житейските им обрати, представени изкусно в романа, гарантират динамика в повествованието. Главният герой обаче е пандемията, около която продължават да витаят въпросите за човешкото ни Аз, за нетипичните провокативни ситуации.

„Сюжетът е художествена измислица, героите нямат прототипи във Велико Търново, а са събирателни образи на всичко, което ни заобикаля. Ако има някаква аналогия с нашия регион, това е случаят с магистралата. В този смисъл романът „Заговорът“ е панорамна снимка на обществото такова, каквото е. Те не са търсени, сами ме намериха. Главния герой – психолога Георг, го поставям в нетипична ситуация и проследявам в развитие. Той търси щастието, комерса, успеха и безсмъртието. Той е безродник, човек успял, но избягъл от дома и в детството си преживял много тежки травми. Богат и с много клиенти, той същевременно страда от паникатаки. Журналистът, за чест и слава на всички от гилдията, в тази книга е добър. Ключов образ е, защото около него се завъртат голяма част от историите“, сподели пред аудиторията Елена Чамуркова. Макар и ангажирана с политическа партия и активен общественик в старата столица, тя подчерта, че в книгите си винаги се стреми да избяга от политическите пристрастия. За нея властта, независимо в кой край на политическото пространство се намира, е или добра, или лоша. Но темата е й любима и обича да я изследва.

Любовните сцени също присъстват в романа и са наситени с душа, много емоции и нежност. Както и темата за приятелството. Може би изненадващо за мнозина, но романът има щастлив край, по молба на читатели на Елена Чамуркова. А думичката „щастие“ присъства в него много повече от думата „заговор“, нищо че дава заглавието на книгата. Всъщност заговорът не е един, а няколко, а героите са или неволно въвлечени в тях, или са преки участници. Но кои са те, ще открие читателят, когато остане насаме с книгата в ръка. Провокациите в нея са много, дават повод за размисъл, а сюжетът държи в напрежение читателя до самия край.

Елена Чамуркова предпочита простичкия изказ, такъв е нейният стил. Но смята, че е навлязла в дълбочината на героите си и сама го оценява като свое постижение. Защото проблемът на обществото ни според нея е, че за много от нещата се движим по повърхността – дали защото ни е по-лесно, или от мързел.

Сред три книги журналистката вече има самочувствието на писател. Държи на сюжетите си, защото в тях е самата себе си. Вече има готов ръкопис за следващата си книга, но и още много сюжети са в главата й. Затова не бърза, а иска всичко да отлежи и да бъде добре обмислено.

Засега я вълнува как „Заговорът“, току-що излязъл на книжния пазар, ще се приеме от нейните почитатели, а защо не да привлече и нови.

След премиерата на книгата във Велико Търново предстоят още много из цялата страна.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Елена Чамуркова зарадва почитателите си с най-новия си политически трилър „Заговорът“

  • 14.10.2021 в 4:59
    Permalink

    Невротичният контекст присъства убедително- Паник Атаките. Както казва Балзак–ако незнам за какво да пиша, пиша за себе си.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *