Край бреговете на Янтра никнат сметища

Остатъци от ремонти изсипват по протежението на реката във В. Търново

 

За ново сметище в непосредствена близост до железопътния мост на брега на р. Янтра в „Асенова махала“ алармира природозащитникът и създател на страницата на групата „Доброволно чистене“ Владислав Ванков. Влади, както е познат на търновци, живее в старата част на Велико Търново и минавайки напряко, за да излезе на главната улица, се натъкнал на грозната гледка. 36-годишният млад мъж е учител по музика и английски в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ в Горна Оряховица. „Бреговете на река Янтра винаги са били място за изхвърляне на отпадъци. Защо правите така, драги българи? За вас ДОМ е само 100 кв. метра бетон ли? Тази българска земя не е ли ваш дом? Или само като идете в чужбина пазите чисто, а? Плиткоумници!“, изригна гневно в социалните мрежи младият мъж.

Дейността на „Доброволно чистене“ стартира от ул. „Братя Миладинови“ във „Варуша“, където местните търновци все още си изхвърлят боклуците в близкото дере. „Там се беше образувало огромно сметище, което се разпростираше на две-три улици, там има склон и боклукът се свличаше надолу. Това беше началото, през 2017 г. Станахме популярни с това, с което сме се заели, обиколихме всички местни телевизии, стигнахме дори и при Милен Цветков, лека му пръст. Хората много се радваха, че правим такива доброволни акции. Но след толкова години чистене нещата не са променили много по отношение на манталитета на хората. Четири години поред чистим местата на рибарите. Едната година чистим, на следващата има също толкова количество боклуци. Това вече започва да ме дразни, защото идеята ми е след наша акция мястото да си остане чисто. Да се промени съзнанието на хората. Цапането наново започва да ме обезсърчава. Не знам защо българите много обичат да хвърлят боклуци в стръмни дерета, които са трудно достъпни. Такива сметища се образуват и на Света гора, по пътя за ВТУ, от двете страни на Стамболовия мост, както и на други места. И за да изчистим ние такова място, хвърляме много повече усилия заради терена. Вече обмислям други стратегии – целия боклук, който съберем, да го изсипем на пътя пред домовете им и да ги блокираме. И като започнат да газят до коляно в боклук, да се замислят какво правят. Искам да провокирам някаква мисловна дейност, защото има огромна информационна пропаст между хората, които чистят, и тези, които цапат. Едните не знаят абсолютно нищо за другите. Цапащите се намират в информационен балон, при тях градивни неща няма и са имунизирани срещу добрите новини. Затова тактиката трябва да се смени или да има контрол от Общината, да има камери и глоби. Но явно няма желание. Явно на общинарите им е по-лесно да идват и да извозват наготово събраните стотици торби със смет. Не подценявам помощта на Общината, но трябва да се предприемат някакви мерки. Остава и да тръгна като лектор да обяснявам. Забелязал съм, че и младите хора много замърсяват около училищата“, каза за в. „Борба“ природозащитникът.

През годините „Доброволно чистене“ с участието на много доброволци осъществи доста акции в различни кризисни точки по отношение на боклука във Велико Търново. Наше задължение като граждани обаче остава да пазим, а не само да разчитаме някой да чисти след нас.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Влади ВАНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *