Във Велико Търново ще се провежда обучението на първия випуск за доброволна военна служба

Началникът на отбраната ген. л-т Димитър Илиев

От ръководството на НВУ обявиха, че се очаква от 10 януари да започне обучението на първия випуск за доброволна военна служба. То ще се провежда във Велико Търново и Шумен. Отпуснати са 150 места, а кандидатите ще получават заплата и осигуровки. След края на подготовката ще имат възможност и за назначаване на дългосрочен договор в армията на България.

„Това е пилотен проект и след края му ще бъде направен анализ. Ще преценим дали ще увеличим бройката и какви промени трябва да бъдат направени“, обясниха зам.-началникът на отбраната ген. л-т Димитър Илиев и бриг. ген. Иван Маламов.

202-ма са приетите курсанти за настоящата учебна година в НВУ „Васил Левски”. Това е най-високият брой новоприети първокурсници във висшето военно училище за последните 5 години.

„Приетите бяха 202-ма, но има отказали се. Обучението си започнаха 168 курсанти. Вижда се

Началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов и зам.-началникът на отбраната ген. л-т Димитър Илиев (от ляво надясно)

една добра тенденция за увеличаване на интереса към военната служба. Разбира се, има и курсанти, които напускат, защото това е военен университет и няма нищо общо с другите университети. Изключително много държим на дисциплината и не можем да правим компромис с това. Наскоро имах възможността да направя предложение на министъра на отбраната да бъде променен статутът на нашите курсанти и те да бъдат кадрови военнослужещи, които да са наравно с всички останали – да получават заплати и осигуровки”, каза началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов.

„Стараем се тази година да привлечем 800 души над обичайния прием, за следващата ще се опитаме те да са 1000“, каза още ген. л-т Илиев по време на своето посещение във висшето учебно заведение.

Дияна ГАНЕВА

Сн. Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *