Актьорът Уилям Шатнър стана най-възрастният човек, полетял до космоса

Холивудският кап.Кърк, 90-годишният актьор Уилям Шатнър, смеси научна фантастика и научна реалност и стигна до ръба на космоса на борда на космически кораб, построен от компания „Блу ориджин“ на Джеф Безос, съобщи Асошиейтед прес.
Героят от „Стар трек“ и още трима космически туристи се издигнаха на 106 километра височина над пустинята на Западен Тексас в напълно автоматизирана капсула, която се спусна с парашути на Земята след продължил малко над десет минути полет.
Шатнър стана най-възрастният човек в космоса, подобрявайки с осем години предишния рекорд, поставен от пътничка в първия полет с космически туристи на компанията на Безос през месец юли.
Преди полета актьорът каза, че възнамерява да прекара близо трите минути в безтегловност със залепен за илюминатора на капсулата нос, взирайки се към Земята.
Безос е запален фен на „Стар трек“ и Шатнър полетя към космоса безплатно, като негов гост на борда на „Ню Шепард“.
Милиардерът лично закара космическите туристи до стартовата площадка, придружи ги до платформата и отвори люка на капсулата. След полета Безос посрещна туристите, като отново лично отвори люка и надзърна в капсулата. „Здравейте, астронавти. Добре дошли на Земята!“, поздрави ги той и прегърна Шатнър, който излезе втори от космическия апарат.
Капсулата „Ню Шепард“ носи името на първия американец в космоса Алън Шепард.

Източник: БТА

One thought on “Актьорът Уилям Шатнър стана най-възрастният човек, полетял до космоса

  • 14.10.2021 в 19:54
    Permalink

    Капитан Кърк има смелост да обходи цялата галактика но няма смелост да посети Перник!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *