Водещи новиниСъдби

Свещеник от ромски произход съблече расото, за да осигурява достъп до здравни услуги на уязвими групи в община В. Търново

Иван Тодоров напуснал църквата след 30 г. служба, за да бъде по-полезен на хората във времето на пандемия

 

СЛЕД БЛИЗО 30 ГОДИНИ, ОТДАДЕНИ НА БОГОСЛУЖЕНИЕ, ИВАН ТОДОРОВ ОТ СВЕЩЕНИК СТАНА ЗДРАВЕН МЕДИАТОР В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Направил този рязък завой, амбициран да бъде в помощ на нуждаещите се от подкрепа за достъп до медицински и социални услуги, повишаване на знанията за профилактика на редица заболявания и общуването с институции. Всеки ден е сред хората и се чувства щастлив, че и след като съблякъл расото, продължава своята добротворческа мисия.

Иван е на 57 години, от Тетевен. Не увърта и не търси специална дума за произхода си, а просто казва: „Аз съм циганин и не се срамувам от това“. Произхожда от обикновено семейство и съвсем сам решава да тръгне по пътя на свещеничеството. Завършил е теология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и впоследствие станал отец в областта. Дълги години водел проповеди и литургии в храма „Св. Николай“ в Златарица и след това в църквата „Успение Богородично“ в Елена.

„Аз обичам работата на свещеник. Горд съм с това, че в Златарица се вслушаха в думите ми и ромите започнаха да кръщават децата си. А всъщност по онова време нямаше нито един кръстен човек от малцинствата “, спомня си той.

Воден от желанието да помага на общността, от която произхожда, решил да промени професията си. Продължил да учи и завършил магистратура „Политология, дипломация и национална сигурност“, а в момента е докторант по етнология. С огромно желание кандидатствал в обявения от Община Велико Търново конкурс за длъжността здравен медиатор и така през май тази година бил назначен на работа след специално обучение по специалността.

„НЕ СЪМ НАПРАВИЛ ТАЗИ ПРОМЯНА ЗА ПАРИ, ЗАЩОТО ЗАПЛАТАТА НА ЕДИН МЕДИАТОР Е МИНИМАЛНАТА за страната, докато като свещеник взима колкото учителите. Моята мотивация идва отвътре и съм удовлетворен, че в община Велико Търново има толкова добре развита социална мрежа, с която се обхващат всички уязвими групи. А мисията на свещеника не е само в църквата, важното е да носиш храма в сърцето си. Като отец, аз се срещам с абсолютно всякакви хора, но сега мога да бъде още по-полезен на терен“, категоричен е Тодоров.

Като здравен медиатор, той подпомага дейността на общината по провеждане на политики в областта на здравната профилактика сред населението. Основен фокус в работата му в момента е информиране на представителите на уязвимите групи за ползите от ваксинацията срещу коронавирус.

„РЗИ и Община Велико Търново предприеха мащабна кампания за имунизация. Аз ходех във всички населени места в общината, запознах се с повечето кметове и хората, видях проблемите им. Не правя агитация за имунизация, а информирам за ползата от ваксините и какви видове субстанции съществуват. Важно е всеки да има свободата сам да реши дали иска да бъде имунизиран. Хората гледат различно на нещата, тези над 55 години са по-склонни да изслушат, да проявят разбиране и да приемат положително информацията, докато по-младите са скептични и негативно настроени“, заяви Иван.

КОМЕНТИРА, ЧЕ ЦЪРКВАТА КАТО САМОСТОЯТЕЛНА ЕДИНИЦА НЯМА ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ ИЛИ СТАНОВИЩЕ СПРЯМО ВАКСИНИТЕ. Въпреки това доста свещеници и митрополити призовават за имунизация, но не задължават и не отричат достиженията на науката.

„Когато има зелени коридори за имунизация, обикалям по кварталите и раздавам флаери. Има хора, които ме приемат, но и такива, които късат брошурата, която им подавам. Аз обаче не се обиждам, това ми е работата и го правя не защото трябва, а защото го искам и го върша с любов“, сподели той.

Свещеникът е убеден, че положителната промяна в обществото може да започне едва тогава, когато всеки един пожелае да настъпи трансформация и повярва в доброто.

„Вярата е единственото спасение на хората. Българинът се обезвери, стана скептичен към много неща. Свободата на словото и печата роди фалшиви новини, появиха се много противоречиви мнения на лекари и експерти и затова настана смут и объркване. Нацията се е съхранила с вярата, защото тя е еквивалент на любов и сила, тя е над всичко и ще победи злото“, категоричен е той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *