Хирургът доц. д-р Свилен Маслянков: „Над 4000 българки са с рак на гърдата, от заболяването страдат и мъже“

Медикът събра над 20-годишен опит и съвременни световни практики в 750 страници научен труд в съавторство с д-р Мариела Василева и доц. Ася Консулова

 

Над 4000 българки сe диагностицират с рак на гърдата годишно у нас. На всеки 100 жени има по един мъж с това заболяване. Диагностиката и лечението на въпросната патология изисква мултидисциплинарен подход“, споделя хирургът доц. д-р Свилен Маслянков.

Медикът е известен с това, че внедрява авангардни хирургични техники от цял свят. Богатият опит на великотърновеца, практикуващ в УМБАЛ „Александровска“ показва, че мутациите на раковите заболявания са толкова различни, особено при рака на гърдата, че болестта при всеки пациент може да се характеризира като индивидуална.

Доц. Маслянков събра в обемен научен труд, озаглавен „Карцином на гърдата“, натрупаните знания от над 20-годишната си практика в съавторство с д-р Мариела Василева и доц. Ася Консулова. Над изданието от 750 страници търновецът и колегите му са работили 3 години. Внушителната книга съдържа много съвременна информация, а също и богат илюстративен материал, с конкретни случаи от практиката.

Доц. Маслянков подчертава, че гърдата е орган, който изисква комплексни познания, и затова в специализираното издание е ползван и опитът на над 20 различни специалисти, сред които са известни диагностици, лъчетерапевт, гинеколог и др. Като рецензенти са привлечени известни имена – хирургът проф. Георги Байчев, проф. Добромир Димитров, който е ректор на Медицинския университет в Плевен, онкологът доц. Димитър Калев.

„У нас все още гърдата не се лекува по световните стандарти, а се прилагат закостенели методи. Не е удачно пациентът да бъде поставен на операционната маса, туморът изваден с местна упойка и изпратен за изследване. Тази сгрешена тактика може да се окаже фатална, защото над 20% от туморите са високорискови и изискват специфично лечение. Необходимо е задължително чрез дебелоиглена биопсия да се докаже вида на злокачественото образувание. След това да се направи още по-задълбочено изследване с ПЕТ скенер, който да покаже колко е напреднало заболяването, и след това може да се пристъпи към лечение чрез предварителна химиотерапия“, споделя доц. Маслянков.

Медикът допълва, че операцията вече не е основен метод в битката с рака. Тенденцията е за намаляване на хирургичните намеси или премахване на самия карцином в чисти граници.

„Един от авангардните методи е маркирането на тумора по време на биопсията със специфичен метален клип с намерението ако образуванието се стопи при предоперативната химиотерапия, след това мястото да е лесно за откриване от хирурга“, разяснява доц. Маслянков.

Той пояснява, че пациентите не умират от тумора, а от разрастването на разсейките.

Според хирурга България не е с най-високата честота на заболеваемост от рак на гърдата, но диагностицираните в първи стадий са едва около 15% от пациентите, докато в други европейски страни са над 50%.

„У нас липсват скринингови програми, чрез които може да се подобри състоянието на хора между 50- и 70-годишна възраст. Много от жените при наличие на тревожни симптоми търсят помощ от гинеколози и други специалисти, а това може да забави лечението. След 40-годишна възраст мамографиите трябва да са задължителни. По-младите пациенти да се преглеждат на ехограф, а най-добрият съвременен метод за трудни случаи е ядрено-магнитният резонанс“, съветва доц. Свилен Маслянков.

Специалистът допълва, че сред иновативните прийоми е сентинелната биопсия, при която се отстранява първият възел в подмишничната ямка и ако в него няма разсейки, вероятността за наличието на такива на други места в тялото е минимална. Според медика с тази концепция се минимализира травмата от хирургичната намеса, както и оплакванията от болка, нарушена функция, отоци на ръката и др.

По думите му заболяването се подмладява, като най-младата му пациентка е на 23 години. При 78% от случаите пък е генетично обусловено. Доц. Маслянков разказва историята на 34-годишна жена с такава генетична мутация.

„Дамата пожела гърдите й да бъдат ампутирани и след това поставихме пластика. Получи се изключително добър резултат след тази органопластична хирургия“, изтъква доц. Маслянков.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив и авторът

2 thoughts on “Хирургът доц. д-р Свилен Маслянков: „Над 4000 българки са с рак на гърдата, от заболяването страдат и мъже“

  • 15.10.2021 в 18:02
    Permalink

    защо не работи ковид_ зоната, която разкрихте?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *