От 70 до 100 лева вече е надницата на строителните работници, дефицитът на кадри вдига цената на труда им

Заради скъпото строителство домашният майстор излиза на мода

 

Надниците на строителните работници в областта тази година вървят между 70 и 100 лева. Под този минимум вече никой не се хваща да работи на строежите, коментира за в. „Борба“ председателката на Областната строителна камара Ина Минчева-Кърджилова. Проблемът с липсата на кадри в строителството тя очерта като най-големия в бранша.

„Много заминаха в чужбина и е трудно за всички строители. За да помогне на своите членове, камарата организира периодично курсове за придобиване и повишаване на квалификацията на строителните работници. Така фирмите, които желаят, могат да се възползват и го правят. През тази година са организирани 3 такива – по здравословни и безопасни условия на труд, един проведен онлайн – за обществени поръчки, и един за повишаване на квалификацията. Най-големият интерес беше към курса по ЗБУТ, защото е задължително условие всяка строителна фирма да има такъв служител“, допълни Ина Кърджилова.

Все пак това е малко или много чиновническа работа, макар и изключително отговорна. Намаляват желаещите тепърва да изучат конкретен строителен занаят и да работят на терен при всякакви метеорогични условия. Липсата на квалифицирани работници се усеща силно и в ежедневието ни. Всеки е патил от пишман майстори, които си мислят, че могат всичко, но на практика излиза, че не е така. Затова на мода отново е практиката „Направи си сам“, което кара много мъже да запретнат ръкави и да се опитат сами да залепят теракота вкъщи или да боядисат стените.

Другият проблем на строителните фирми според Ина Кърджилова е, че липсват единни норми за ценообразуване. Те съществуваха при социализма и бяха със силата на закон, но Националната камара на строителите е създала работни групи, които са се заели отново да ги създадат и въведат. „През последните 30 години всеки строител сяда, смята и си прави анализ както на него му е удобно и изгодно. Не е единна системата за всички. Работи се по изготвянето на такива норми, но във време като сегашното, когато цените постоянно растат и се променят, е много трудно да се получи. Разликата в цените при строителството е и по тази причина. Особено това се забелязва при провеждане на обществените поръчки за различни обекти.

Цените на строителните материали, които постоянно вървят нагоре и се променят всяка седмица, затруднява строителите както в пряката им работа, така и при изготвянето на каквито и да е прогнози занапред. Повишаване на цените има при всички видове материали, но най-фрапиращо е увеличението на арматурното желязо. От края на миналата година то е поскъпнало близо 2 пъти и цената му се качва постоянно. Сега се продава малко над 2 лв. за килограм. За бавенето на доставки на материали покрай пандемията, особено на вносните, също сигнализира председателката на Областната строителна камара. Това, разбира се, води и до забавяне на темповете на строителство.

Въпреки тези и други проблеми строителството във Великотърновска област не е спирало и браншът се държи дори по време на пандемия, коментира Ина Кърджилова. Потвърждение на думите й е фактът, че през 2021 г. 33 нови фирми са се регистрирали в Централния строителен регистър. Така общият им брой стана 169. За една година от него са отпаднали 9 фирми, всички с регистрация извън областния град. Освен че строителството си остава устойчив сектор в икономиката на областта, причината за толкова активна регистрация е и промяната в ЗУТ, който задължава фирмите, които строят сгради на площ над 100 кв. метра, да бъдат задължително вписани в Централния строителен регистър и подлежат и на строителен надзор. Доскоро беше възможно да хванеш една строителна бригада и да ти построят къщата без строителен надзор. Пък и до 100 квадрата вече почти никой не строи.

От тези 169 строителни фирми в Областната камара на строителите членуват 79, предимно по-големите. Но така си е открай време.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *