Възпитаници на Гимназията по туризъм ще маркират и документират всички военни паметници в региона

Една от задачите им е преиздаване на книга за XVIII пехотен етърски полк на цар Фердинанд, която е изключителна библиографска рядкост

 

Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ започва работа по проект, свързан с патриотичното възпитание. Целите са пресъздаване и събуждане на патриотичния дух сред младите чрез различни инициативи. Озаглавен е „XVIII етърски полк – история, изплетена от слава и чест“ и се осъществява по национална програма на Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на отбраната.

Редица цели и дейности са заложили от ръководния екип на училището. В тях се предвиждат посещения, маркиране и документиране на всички военни паметници във Великотърновска област. Възстановяване и преиздаване на книга, свързана с XVIII пехотен етърски полк на цар Фердинанд, която е изключителна библиографска рядкост, а след края на проекта ще бъде достъпна за всички учебни заведения, читалища и библиотеки. Книгата е изключително рядка и е притежание само на Регионалната библиотека в старата столица, както и на няколко музея в страната. Изданието е от 1943 г. и е плод на военно издателство. Любопитна е историята на Осемнадесети пехотен етърски полк, който е формиран във Велико Търново на 1 април 1889 година с указ N 11 от 19 януари 1889 г.. В състава му влизат от 2-ра и 3-та дружина на VI пехотен търновски полк. Помещавал се е в сградите на Старо военно училище в центъра на града. Това е единственият полк, чийто патрон е монархът.

„В тази книга последните страници са пълни с имената на всички великотърновци – част от полка, които са дали живота си за страната ни. Всеки може да открие част от историята и собствената си памет в нея“, обясни Георги Димитров, един от координаторите на проекта.

Помислено е и за събуждане на интереса на най-малките, като за тях ще бъдат изработени оцветявки с картинки на военни паметници и плочи. Учениците от паралелките по графичен дизайн ще се заемат и с изработка и поддръжка на интерактивна интернет страница.

Работата по проекта е започнала в края на миналата учебна година и ще продължи до 6 май – Деня на храбростта и Българската армия. Ръководният екип се състои от Татяна Данчева, инж. Славка Проданова, Йордан Йорданов, Благовеста Георгиева, Георги Димитров, Евгени Коев и Красимира Кернова. Сътрудничество в изпълнението на всички цели ще бъде потърсено и от преподаватели по история на ВТУ, както и от НВУ.

„Изучаването и съхраняването на традициите в Българската армия е един патриотичен дълг и ще бъде такъв на всички поколения млади българи. Те ще продължат патриотичното възпитание на бъдещите поколения“ , споделя един на ръководителите, които работят по идеята – Евгени Коев.

Дияна ГАНЕВА

Снимка: Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.