С един изстрел повалиха трофейно прасе в Ново село

Точното попадение е на 26-годишния Мерт Чолаков

С ПЪРВО ТРОФЕЙНО ПРАСЕ ЗА ЛОВНИЯ СЕЗОН МОЖЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ ДРУЖИНАТА В НОВО СЕЛО. В събота 26-годишният авджия Мерт Чолаков отстреля над 200-килограмов глиган. Младият стрелец разказа, че гонката продължила цели два часа и въпреки че огромното животно упорито бягало от преследвачите си, накрая попаднало на точния му мерник. В ловния излет се включили 16 души.

„Забелязахме следите му и пуснахме кучетата да го търсят. Те се справиха отлично със задачата и тръгнахме по петите му. Прасето беше много хитро и тръгна да бяга в труднодостъпен район. В крайна сметка излезе пред мен и го покосих“, разказа Мерт.

Той повалил глигана само с един смъртоносен изстрел във врата. Точният мерник на Чолаков не е изненада за колегите му по пушка, тъй като 26-годишният мъж бе големият победител в състезание по ловна стрелба във Велико Търново през август. За да поддържа добра форма, той тренира три пъти седмично на стрелбището в кв. „Картала“.

„Предстои да изпратим проби от животното за анализ за африканска чума. Дотогава трупът остава във фризер, каквито са разпорежданията и изискванията. Несъмнено това заболяване повлия негативно на популацията на глигани, в други години сме имали доста повече повалени диви прасета още в началото на сезона“, коментира Мерт.

Авджията вече 8 години практикува атрактивното си хоби, а най-доброто му постижение до момента е отстрелян 250-килограмов глиган.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *