Заболеваемостта от коронавирус в региона надхвърли 400 на 100 000 души

Единствената Covid зона за безплатни прегледи и лекарства бе преместена в белодробната болница

САМО ЗА ТРИ ДНИ БЕ ОТЧЕТЕНО РЯЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Инфектираните вече възлизат на 405,28 на 100 000 души и това е потенциална опасност от попадане на региона ни в тъмночервената зона. Ръстът на заразени доведе до задъхване на лечебните заведения, към които има огромен наплив от диагностицирани. Все още има свободни места, но мрачната тенденция принуждава медиците да сортират по-обстойно кои пациенти да бъдат настанени за терапия и кои да отпратят вкъщи. Хоспитализирани са 214 души, а интензивните легла са почти постоянно заети.
През почивните дни от РЗИ констатираха още случаи на заболели ученици, в резултат на което още 10 паралелки бяха поставени под карантина и преминаха в онлайн обучение. Мярката обхваща деца от първи до десети клас във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени.
Междувременно стана ясно, че единствената Covid зона, за която от областното здравно ведомство заявиха първоначално, че ще се помещава в Медицинския център по спортна медицина и рехабилитация, се мести в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“. Там ще се провеждат консултации с лица, имащи симптоми на инфекцията, и при потвърждаване на диагнозата дежурните медици ще издават рецепта за безплатни лекарства за домашна терапия. От услугата обаче ще могат да се възползват само хора с непрекъснати здравноосигурителни права.
Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.