Млад мъж от Еленско, израснал в дом, се запозна с биологичната си майка в предаването „Съдебен спор“

Веселин Росенов трогна зрителите с тежката история на живота си и получи юридически наставления как да търси правата си

 

31-ГОДИШНИЯТ ВЕСЕЛИН РОСЕНОВ ОТ ЕЛЕНСКОТО СЕЛО ПАЛИЦИ ШОКИРА ЗРИТЕЛИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ „СЪДЕБЕН СПОР“ в събота със заплетен морално-юридически казус. Мъжът потърси помощ от продукцията, за да разбере дали има право да заведе реално дело срещу биологичната си майка, която го изоставила непосредствено сред раждането и в резултат на това му е нанесла душевни страдания и мъки. Ищецът повдигна темата за правото на наследяване на родители от деца, които са били оставени в дом, и деликатния момент в адекватността на отглеждане на малчугани в институции.

Веселин разказа, че сам разбрал коя е биологичната му майка и често ходел да пие кафе в заведението, в което тя работи. Никога обаче не събрал смелост да й се представи и за нея бил просто клиент. Едва сега заедно с редактора на предаването Жоро Игнатов отива при майка си и й съобщава, че й е син. Тя обаче го отпраща с думите, че не се радва да го види и не го иска. Жената заяви пред микрофона на продукцията, че не помни кога го е родила и не й е липсвал през изминалите години.

31-годишният мъж е със здравословен проблем и това била причината майка му да се откаже от него навремето. Тя продължила живота си, като заминала да работи в Холандия, след това родила още две момичета и се установила в село Константин.

Веселин е отглеждан в Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец, но е неграмотен, защото не е ходил на училище.

По време на разглеждането на казуса служебният защитник на майката уточни, че ако в такива случаи бъде доказана биологичната връзка между дете и родител, наследниците имат право да съдят майката и бащата, които са ги изоставили.

Претенцията на Веселин е да получи от майка си 25 000 лв. като обезщетение на страданията, които му е причинила, отказвайки се да го отглежда. Твърди, че има нужда от парите, за да си купи дом, в който да живее, защото в момента е на квартира. Издържа се сам, работи почасово като чистач на къщи.

31-годишният мъж спечели моралния вот на публиката и зрителите, но съдия Иван Сотиров отхвърли иска, защото не бе подкрепен с необходимите доказателства. Въпреки това от продукцията увериха, че ще дадат юридически наставления на Веселин и това дава смелост и основание на всички хора, израснали в институции, да последват примера му.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Млад мъж от Еленско, израснал в дом, се запозна с биологичната си майка в предаването „Съдебен спор“

  • 18.10.2021 в 12:16
    Permalink

    Някой адвокат си измисля работа с идеята някоя фондация да поеме сметката. Ако се въведе практика да е допустимо такова нещо какво ще стане? Ще се увеличи броят на убити новородени.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *