Нахраниха 135 социално слаби в старата столица в Деня за борба с глада

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ОБЯД БЕ РАЗДАДЕН НА 135 ЛИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО НЯМАТ ФИНАНСОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ КУПЯТ ХРАНА. Инициативата е по повод Международния ден за борба с глада – 16 октомври, който всяка година се отбелязва по целия свят и има за цел да сложи край на бедстващите домакинства, останали без храна на трапезата си. През 2021 г. мотото на акцията е „Никога повече глад“.

В петък служителите на Домашния социален патронаж в Община Велико Търново и доброволци от младежката организация на БЧК в града приготвиха вкусна храна за крайно нуждаещи се лица, които са потребители на „Обществена трапезария“. Използваните продукти за готвене бяха осигурени от акция на червенокръстците, които събираха дарения в два от големите супермаркети в старата столица.

Резултатът от обединените усилия бе основно ястие и десерт. Храната бе разпределена в 135 порции и посрещната от социално слабите с огромна благодарност и дори сълзи в очите.

Инициативата се провеждат за шеста поредна година във Велико Търново.

Доброволците апелираха повече хора да обърнат внимание на проблема и да потърсят начин да помогнат на тези, които нямат възможност дори да си купят храна. Категорични са, че не става дума само за бездомните, но и за много български пенсионери, които едва преживяват с минимални доходи.

Именно за такива лица функционира социалната услуга „Обществена трапезария“, в която се предоставя безплатно храна за нуждаещи се. Тя работи по проект на Община Велико Търново от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Звеното се намира в сградата на Регионалната здравна инспекция.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.