Напусна ни създателят на стенописа в бившата механа на хотел „Янтра“ – световноизвестният художник Михалис Гарудис

Почина световноизвестният художник Михалис Гарудис, свързан завинаги с България, а и с Велико Търново. Последната му изложба бе в софийската галерия „Арте“, открита на 5 октомври.

Интересна е съдбата на художника. Той е роден през 1940 г. в димотишкото село Булгаркьой, Гърция. При избухването на Гражданската война в страната заедно с други деца бежанци е изпратен в България, където в 1965 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. От 1986 година живее и работи в Солун, но никога не забравя българския език и приятелите си в нашата страна.

МИХАЛИС ГАРУДИС ОСТАВЯ СЛЕДИ И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Сцена от античен римски пир краси една от стените на малко складово помещение в подземния етаж на грандхотел „Янтра”. За съществуването на този стенопис знаят малко търновци, предимно от по-старото поколение. Там, където някога е била прочутата битова механа с управител бай Митьо Манола, след ремонти и преустройства сега се съхраняват санитарни материали. Въпреки това стенописът е непокътнат, боите са свежи, но достъпът до него е силно ограничен.

Оригиналната рисунка е правена от големите художници Кольо Гецов и Михалис Гарудис през далечната 1975 г. Двамата приятели редовно посещавали механата и докато яли, пили и се веселили, като на шега изрисували стената само за три вечери.

На стенописа е първият и единствен портрет на бай Митьо Манола. Той е изобразен като римски патриций в центъра на композицията. Според свидетел на стенописването рисунката много точно пресъздава чертите на този легендарен търновец. От лявата му страна е изрисуван самият Михалис Гарудис, а вдясно от него – Кольо Гецов. Очевидецът на творческия процес разказва, че всеки един от художниците нарисувал другия, а двамата – бай Митьо Манола.

ДАМИТЕ ДО ПИРУВАЩИТЕ ТВОРЦИ НА СТЕНОПИСА СА МЕСТНИ МОМИЧЕТА

Оттогава са минали повече от 40 години и малцина си спомнят кои са били двете музи, вдъхновили художниците. За имената им се носят легенди, правят се предположения, особено от хора, които само са чували, но не са виждали тази творба. Оказва се, че ръцете на творците са увековечили на стената две местни момичета. До Михалис Гарудис е Бистра Войнова, студентка по онова време, а до Кольо Гецов седи тогавашната сервитьорка в механата Теменужка Пенчева. Заради модернистичния стил на авторите в разнежените римлянки е трудно да се разпознаят чертите на двете момичета, дори и от тези, които са ги познавали. Важно е било обаче не точното изображение, а духът на творбата.

Стенописът е особено скъп за всички, които са работили или посещавали култовата кръчма в бившия „Балкантурист”. Спомен за безпаметните вечери, когато при бай Митьо Манола се събирала на веселие търновската бохема. Отговорникът на склада, в който е заключена творбата, споделя, че постоянен интерес към творбата проявявал и известният телевизионер Иван Гарелов, близък приятел и на двамата художници. Винаги когато идвал във Велико Търново, той молел да му отключат стаичката, за да я види.

Ана РАЙКОВСКА

4 thoughts on “Напусна ни създателят на стенописа в бившата механа на хотел „Янтра“ – световноизвестният художник Михалис Гарудис

 • 18.10.2021 в 19:21
  Permalink

  Уникална. Вярно, какви заведения имаше на времето. Бедни бяхме, но ценители.
  Липсва такава неподправена класа.

  Отговор
 • 19.10.2021 в 12:01
  Permalink

  Сега хотел Янтра е с нови собственици които хал хабер си нямат от това какво е било там.Интересува ги само бързата печалба и безмозъчни клиенти.

  Отговор
 • 20.10.2021 в 19:04
  Permalink

  Доста пиене се изпи при бай Митьо Манола. Той ми беше съсед. Познавам сина му,покойник вече,снаха му, внучката, която е в чужбина. Омъжи се за арабин. Споменатата Бистра Войнова също ми беше съседка и съученичка.Беше омъжена за грък и живя дълго време в Гърция. И тя,и съпругът и също вече не са между живите.Младежки спомени!

  Отговор
 • 21.10.2021 в 0:32
  Permalink

  А двете дами са Бистра Войнова и Ружа Братанова.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *