Очакват ни слънчеви дни и повишение на температурите, валежи и захлаждане ще започнат в неделя

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 4 и 6 гр. За В. Търново минимална температура около 5 гр.

Във вторник ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Сутринта във високите котловини ще се образуват мъгли. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад-север. Максималната температура ще бъде между 13 и 14 гр. За В. Търново максимална температура около 14. Атмосферното налягане ще се повишава.

Над западните и централни части на Стара планина сутрините ще бъдат мъгливи, но с напредването на деня през ниски облаци мъглата ще се разсейва и следобед ще има доста слънчеви часове. Ще духа умерен вятър от северозапад-север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 10 гр., а на 2000 м – около 3.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 27.8 гр. през 1955 г., а най-ниската измерена минимална температура е -2.7 през 1911 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 36 минути и ще залезе в 18 часа и 28 минути. Фаза на Луната: два дена преди пълнолуние.

В сряда времето ще бъде предимно слънчево. Сутринта по поречието на Дунав и около по-големите водни басейни за кратко ще се образуват мъгли. Ще духа слаб локален вятър. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8 гр., във високите котловини и ниските места – с 2-3 градуса по-ниски. Максималната температура ще е между 15 и 17 гр. Атмосферното налягане ще се понижава.

В четвъртък и петък времето ще бъде слънчево. В сутрешните часове около водните басейни ще има намалена видимост. Вятърът ще бъде слаб до умерен от юг, а в петък следобед постепенно ще се преориентира от запад. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. Максималните ще се повишат и в петък ще достигнат 21-22 гр.

В петък срещу събота ще се заоблачи и в събота ще преобладава облачно време. Вятърът ще се усили и ще бъде умерен от запад. Минималните температури ще бъдат между 8 и 10 гр. Максималните слабо ще се понижат и ще бъдат между 18 и 20.

В събота вечерта и през нощта срещу неделя се очаква да завали. В неделя през страната ще премине студен фронт и времето се очаква да бъде облачно и дъждовно. Вятърът ще се преориентира от североизток и ще бъде до умерен. Минималните температури ще останат без съществена промяна, а максималните чувствително ще се понижат и ще бъдат между 7 и 9 гр.

В понеделник времето ще остане облачно. Вече и минималните температури чувствително ще се понижат и ще бъдат между 2 и 5 гр., а максималните ще останат между 7 и 9.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник сутрините ще бъдат мъгливи, но с напредването на деня през ниски облаци мъглата ще се разсейва и следобед ще има доста слънчеви часове. Ще духа умерен вятър от северозапад-север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 10 гр., а на 2000 м – около 3.

В сряда сутринта отново ще е мъгливо, но с напредването на деня мъглите ще се разсейват. Само по най-високите части почти през целия ден ще има мъгли или ниска стратусова облачност. Ще духа умерен вятър от юг, а по най-високите части – от север. Максималната температура ще се повиши и на 1200 м ще бъде около 12 гр., а на 2000 м – около 6. В четвъртък и петък над планините ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Температурите чувствително ще се повишат. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 14-15 гр., а на 2000 м – около 9-10. В събота времето ще бъде предимно облачно, следобед отначало в западния дял с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър до обед от юг, а следобед постепенно ще се завърта на северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 10 гр., а на 2000 м – около 7. В неделя времето ще остане облачно. Очакват се валежи от дъжд, а над 1200 м надморска височина – от сняг. Ще духа умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 3 гр., а на 2000 м – около -3. В понеделник времето ще остане предимно облачно,а максималните температури още малко ще се понижат.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *