2,6 млн. дава Община В. Търново за ново кръгово кръстовище и паркинг в бившето сержантско училище

Кметството вече има сключени договори, но дофинансира обектите по настояване на изпълнителите, общинските съветници ще одобряват разхода

 

СОЛИДЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС ОТДЕЛЯ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ДВА ВАЖНИ ОБЕКТА, КОИТО ВЕЧЕ СА ФИНАНСИРАНИ ПО ЕВРОПРОЕКТ. По предложение на кмета Даниел Панов местният парламент трябва да одобри допълнителна финансова инжекция от местната хазна в размер на над 1,8 млн. лв. за ново кръгово кръстовище на южния вход на града между улиците „Христо Ботев“, „7 юли“ и „Цар Тодор Светослав“, както и на буферен паркинг за туристи в бившето сержантско училище. За двата обекта вече има подписани договори и осигурени почти 720 хил. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, но парите не стигат. Фирмите, натоварени с изпълнението, са уведомили кметството, че средствата за строителство трябва да се завишат, като основен мотив за това е скокът на материалите и заплатите. От друга страна, Община В. Търново е притисната и от сроковете по контрактите по оперативната програма, които са 36 месеца, но вече забавянето по тях е почти 2 г.

Още в началото на септември от Община В. Търново са подписали договор за кръговото кръстовище, за което се говори от години, с „Планекс Инфраструктура“ на стойност 325 хил. лв. От компанията обаче настояват за още средства, а изчисления и изготвени количествено-стойностни сметки показват, че за цялостното изграждане на кръговото кръстовище ще трябват още малко над 1 млн. лв. и така общата сума става 1,325 млн.

ПРЕЗ ЮЛИ 2020 Г. ПЪК С „Мистрал 7“ е парафиран договор за направата на паркинг в бившето сержантско училище на стойност 400 хил. лв. Междувременно обаче фирмата настоява за още 842 хил. за дозавършването му, като по този начин общият разход става 1,242 млн.

За да се изпълнят обектите и реализира проектът обаче, е необходимо изричното съгласие на Общинския съвет, който трябва да позволи към финансирането по ОП „Региони в растеж“ да се прибавят още 1,8 млн. собствени средства на Община Велико Търново. Развръзката по казуса предстои на редовната сесия на местния парламент през идната седмица.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “2,6 млн. дава Община В. Търново за ново кръгово кръстовище и паркинг в бившето сержантско училище

 • 19.10.2021 в 9:47
  Permalink

  Пак нищо няма да направите само общинските служители ще си гушнат парите от проекта. Как ще задължите туристите да спират до Сержантското и да ходят с градски транспорт до центъра?

  Точно никак.

  Отговор
 • 19.10.2021 в 13:28
  Permalink

  Дано видим най- накрая нещо да се случи с толкова обещани неща и обекти. Но този път ще трябва да бъде под зоркото око на Кирил Петков. Така със сигурност ще стигнат парите.

  Отговор
  • 19.10.2021 в 15:06
   Permalink

   На Кирил Петков окото едва ли ще стигне до вилаета на Панов и Костадинов – тука безвремието ще се прекрати, като махнем Паяка от общинската софра…

   Отговор
 • 20.10.2021 в 21:48
  Permalink

  Пълни глупости, хвърлят се пари на вятъра а има приоритети като улица Мармарлийска на, която всеки месец се пука водопровода и нищо не се предприема. Тоя паркинг е връх на глупоста и пример за точене на общински пари.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *