Австрийски пулмолог: Как да намалим риска от белодробни заболявания?

Подходът за намаляване на вредата от тютюна е приложим и ефективен за пушачите с хронични болести , смята пулмологът проф.д-р Волфганг Поп от Виена

 

 

 

 

 

 

Тютютюнопушенето е огромен проблем в медицината днес, но може ли намаляването на вредата от тютюна чрез по-малко рискови бездимни алтернативи да допринесе за управлението на хроничните респираторни болести при пушачите? Този въпроси задава пулмологът проф. д-р Волфганг Поп от Медицински център «Дьоблинг» във Виена, Австрия в рамките на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе на 28 септември в Несебър, като част от научна конференция, организирана от Арбилис.

По данни на Световната здравна организация, хроничната белодробна обструктивна болест/ХОББ/ е един от най-важните социално-медицински проблеми в света наред със сърдечно-съдовите заболявания, захарния диабет и злокачествените заболявания. Въпросът е дали един продукт без горене, като системата за нагряване на тютюн IQOS, може да намали риска от влошена белодробна функция в рамките на живота. Това е истински големият въпрос конкретно за ХОББ, който е много сериозен при белодробните заболявания, изтъкна проф.Хоп.

 

 

 

 

 

 

 

„Намаляването на вредата от тютюнопушенето и при справяне със зависимостта към никотина е възможно чрез замяната на цигарите с алтернативи, съдържащи никотин, като никотинови лепенки, снус или електронни цигари, както и системи за нагряване на тютюн, най-вече защото тези системи наподобяват най-добре пушенето на обикновени цигари. Преминаването към системата за нагряване на тютюн IQOS намалява значително излагането на вредни вещества в сравнение с продължаване на пушенето, както посочва и Американската агенция по храни и лекарства FDA, и има потенциал да намали риска от развитие на белодробни заболявания и вредата, свързана с тях“, категоричен е австрийският проф. Хоп.

По думите на пулмолога златният стандарт при пациентите с ХОББ или други заболявания е да спрат напълно да пушат, но това понякога не е реалистично. Хората са склонни да се пристрастяват към определени неща и въпросът е да се постави фокус върху това, а не върху първоначалния проблем.

„Намаляването на вредата по отношение на белодробните болести е свързано с намаляване на токсичните вещества. Намаляването на въглеродния окис е важно и за сърдечносъдовите заболявания. От значение е и намаляването на канцерогенните вещества. Това намаление води до намаляване на инфекциите, забавяне на темпа на влошаване и прогресия при ХОББ и рак, по-специално рак на белия дроб, който е сериозен проблем при пушачите. Този подход може да е и първа стъпка към спиране на пушене.“, заяви проф. Хоп.

Намаляване на вредата в живота ни

Концепцията за намаляване на вредата е не само подход в медицината, но и широко разпространена концепция в ежеднението ни. Тя е свързана с употребата на продукти с намален риск или намалена токсичност, разказва австрийският лекар.

При шофирането напр.намаляваме риска от злополука като използваме предпазни колани, въздушни възглавници и ограничения на скоростта. Намаляваме замърсяването – вредното въздействие върху околната среда чрез употребата на катализатори, филтърни системи и др. За да се предпазим от слънцето и намалим риска от рак на кожата използваме слънцезащитни продукти. В здравословен план, знаем как да намалим риска за здравето си като се храним с продукти с по-ниско съдържание на захар и сол. Такава е и ситуацията с ваксинирането. Всички тези действия са аспекти от подхода за намаляване на вредата в живота ни, смята пулмологът.

Намаляване на вредата от тютюна в Швеция

По отношение на тютюнопушенето, проф. Поп даде за добър пример Швеция, където пушачите са 7-8% от населението и в тази група се наблюдават много по-ниски нива на рак и сърдечни заболявания, отколкото в останалите страни в Европа. Това се дължи на факта, че там се използва шведски снус – пликчета с тютюн за орална употреба. Именно когато се използва такъв продукт без горене, рискът от развитие на рак и може би ХОББ, може да се намали значително, както и темпът на влошаване и прогресия при ХОББ, и инфекциите, тъй като пушенето води до редица белодробни инфекции, допълни пулмологът.

„Първата стъпка при употребата на системите за нагряване на тютюна е, че не се образува въглероден окис, което може да е от полза за пациентите с ХОББ и по-конкретно за пациентите със сърдечносъдови заболявания. Ефектът при употреба на такива продукти е незабавен. Друг положителен ефект от употребата на системи с нагряване на тютюна за намаляване на вредата е намалението от 80% до 99% на много различни канцерогенни и токсични вещества. Т.е. има намален риск, намалена вреда и вероятно ползи за в бъдеще, ако пациентът употребява такъв продукт вместо да пуши нормални цигари.“, уточни професорът по повод на все по-широко разпространените устройства с нагряване на тютюн като IQOS.

Агенцията по храни и лекарства на САЩ  FDA също насочи вниманието си към тези продукти и излезе със становище, че преминаването към системата за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл IQOS води до намалено образуване и излагането на вредни вещества и че тя е първата по рода си електронна система за нагряване на тютюн, която значително намалява излагането на организма на вредни и потенциално вредни вещества, заключи проф.Поп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *