Д-р Димитър Георгиев е младата надежда на местната хирургия

32-годишният специалист оперира по спешност и пациенти с Covid-19

 

32-ГОДИШНИЯТ СПЕЦИАЛИСТ ПО ХИРУРГИЯ Д-Р ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, на които ще разчитаме за в бъдеще. Той е кадър на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където усвоявал тънкостите на работата със скалпел, след това се присъединил към екипа на МБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен, и впоследствие станал част от доболничната помощ в старата столица, преглеждайки пациенти в Кардиологичен медицински център Велико Търново.

Въпреки възрастта си д-р Георгиев има впечатляващ опит и владее редица иновативни методи за лечение на различни заболявания. Не си води статистика за случаите, в които неговата намеса е спасявала животи, но сред последните любопитни моменти в кариерата му е провеждането на две спешни операции на пациент с доказана диагноза коронавирус. Интервенциите нямало как да бъдат отложени до оздравяването от инфекцията, затова, без да губят време, той и колегите му обличат защитните облекла и правят необходимото, за да спасят човека. В крайна сметка положените усилия носят отличен резултат и пациентът оцелява. Сложността на тази деликатна ситуация, в която участвал д-р Георгиев, произтича от оскъдния опит в осъществяването на операции на заразени с Covid-19 у нас.

32-годишният доктор е категоричен, че основата, която получил от специалистите във вече закритото Първо хирургично отделение на областната болница, му дава шанс да разгърне в максимална степен потенциала си.

„По време на специализацията ми в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ съм се занимавал предимно със спешна хирургия, както и хирургия при труднозарастващи рани. Благодарение на курсове, които успях да посетя тогава, придобих и познания в сферата на хирургията при онкологичните заболявания, които днес имам възможност да доразвия, черпейки опит и вдъхновение от проф. Делийски, въвел редица иновативни методи в онкологичната хирургия в България. Привърженик съм на миниинвазивната хирургия, защото е доказала своите ползи за пациентите и поради това се извършва вече стандартно при редица заболявания. Съвременният хирург е задължен да я предлага на пациентите си като най-щадящо лечение“, коментира медикът.

Д-Р ГЕОРГИЕВ ПОДЧЕРТА, ЧЕ КОНСУЛТАЦИЯТА С ХИРУРГ НЕВИНАГИ НОСИ СЛЕД СЕБЕ СИ ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗА ОПЕРАТИВНА НАМЕСА и съвременното лечение на много заболявания може да е нехирургично, чрез консервативни методи. Уточнява, че с развитието на технологиите част от интервенциите, които извършва, понякога дори не включват разрези. Това обаче зависи от индивидуалното състояние на съответните пациенти.

„За мен лично като лекар е важно да предлагам най-добрите възможности за лечение. Съвременните технологии са част от нашето ежедневие и е логично да бъдат неделима част от съвременната медицина. Мога да дам и пример. Предполагам,  днес никой не си представя живота без смартфон. Така и аз не мога да си представя да оперирам пациент без провеждане на компютърна томография. Това е и една от причините да продължа професионалния си път в МБАЛ „Сърце и Мозък“. Болницата инвестира изключително много в съвременна апаратура, което е и едно от условията за получаване на качествена услуга, а също така ми предоставя възможността да работя с едни от най-добрите специалисти в различни сфери на медицината, което освен че улеснява и подобрява лечението на пациентите, ми дава възможност да трупам още повече знания, които след това да прилагам в своята работа“, казва медикът.

„Хората трябва да се консултират с лекар и да имат доверие на медиците. Винаги е по-добре да обърнем внимание на здравето си, дори при най-незначителни за нас симптоми, тъй като работата на докторите е да преценяват кои симптоми са притеснителни и кои не. Ранната диагностика на редица заболявания доказано води до по-добри резултати при лечението им. В тази връзка и понеже октомври е месецът, посветен на борбата с рака на млечната жлеза, е важно да се каже, че скринингът за рак на млечната жлеза, който включва ежегоден преглед от хирург, е довел до значително повишаване на преживяемостта при това заболяване“, подчерта д-р Георгиев.

Медикът призова да не се пренебрегват редовните профилактични прегледи, които се полагат на всеки един българин, защото с тях може да се спасят много животи.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Д-р Димитър Георгиев е младата надежда на местната хирургия

  • 20.10.2021 в 7:29
    Permalink

    Хубаво е да има надеждни хора и между младите специалисти, че то от тези „университети“ по села и паланки и „специалисти на килограм“ става страшно ако попаднеш на такъв…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *