Горнооряховската болница отбеляза патронния си празник в Деня на Св. Иван Рилски с откриване на обновеното детско отделение

Ремонтът на педиатрията струвал над 700 000 лв., планират реновиране на интензивната структура за Covid пациенти

 

С НОВ И МОДЕРЕН ОБЛИК ПОСРЕЩА ВЕЧЕ МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ПЕДИАТРИЯ НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Звеното бе символично открито във вторник при честването на патронния празник на лечебницата, а за обновяването му бяха вложени над 700 000 лв., отпуснати от държавата през миналата година за превенция и преодоляване на последиците от бедствия и аварии на зданието. Медицинската структура бе осветена от отец Антоний, който благослови екипа и му пожела да продължава да се бори все така отдадено за здравето на малчуганите, които постъпват за лечение в клиниката. Празникът бе уважен от кмета на железничарския град инж. Добромир Добрев и превърналите се в традиционни дарители на МБАЛ представители на холандската организация SMHO „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“.

В педиатрията е извършен цялостен вътрешен ремонт, всички стаи са с подменени врати, дограми, настилка, мебели и боядисани в топли цветове. Покривната конструкция над отделението също е обновена, за да се предотвратят евентуални течове.

„Изказвам специални благодарности на Община Горна Оряховица в лицето на кмета инж. Добромир Добрев. С негова помощ бе реализиран ремонтът и това дава възможност персоналът в звеното да работи при по-добри условия в тези тежки времена, а нашите малки пациенти да се чувстват комфортно тук. Специални благодарности и на дарителите от холандската организация, благодарение на които бяха подменени болничните легла в стаите“, заяви управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

МЕДИКЪТ УТОЧНИ, ЧЕ В СЕКТОРА ИМА И ПОМЕЩЕНИЯ, ОБОСОБЕНИ ЗА ИНФЕКТИРАНИ ДЕЦА, но за щастие, към момента няма такива хоспитализирани малчугани. Той изрази тревога, че кадровата криза в цялата лечебница, както и в частност в педиатрията, е все по-задълбочаваща се.

„В детско отделение работят петима лекари, има и една специализантка. По-голям е недостигът на медицински сестри. Това е един от проблемите, с които се занимавам всеки един ден“, увери д-р Иванов.

Градоначалникът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев пък подчерта, че болницата е сред основните приоритети на местната власт.

„Поставили сме си задача да продължи модернизирането на лечебницата, като миналата година закупихме нов и модерен рентген. В момента разработваме проект съвместно с ръководството на клиниката за обновяване на интензивно отделение за Covid болни. Това е жизненоважно, за да може пациентите в тази структура да получават лечение в по-добри условия. Надявам се, че до края на годината ще сме готови с проекта и в началото на 2022 г. ще обновим и това отделение“, информира кметът.

Холандските благодетели увериха, че и занапред ще подпомагат клиниката. До момента те са осигурили 7 тира с апаратура, мебели и консумативи за лечебницата. Щастливи са, че всичко, което са дарили, влиза в употреба и носи ползи за диагностично-лечебния процес в МБАЛ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *