На заведение, фитнес, мол и хотел – само със зелен сертификат за ваксинация

Ограничението важи за всички дейности на закрито

ОТ ЧЕТВЪРТЪК У НАС В СИЛА ВЛИЗАТ ПО-СТРОГИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ, ЦЕЛЯЩИ ДА НАМАЛЯТ ЛАВИНООБРАЗНО УВЕЛИЧАВАЩИТЕ СЕ СЛУЧАИ НА COVID-19. Рестрикциите ще засегнат всички сфери на обществения живот, като здравните власти уверяват, че контролът ще бъде в пъти по-стриктен от този, който действа в момента. Всички дейности, които се извършват на закрито, ще са позволени единствено за лицата, притежаващи т.нар. зелен сертификат. Такъв документ се издава при завършен цикъл на ваксинация от пунктовете за имунизация или личния лекар. Втората опция е представяне на PCR или антигенен тест, направен 48 часа по-рано или документ за преболедуване до 6 месеца назад във времето.

Изискването за зелен сертификат касае всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, молове, магазини над 300 кв. метра, фитнеси, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотели. На входа на обектите посетителите трябва да удостоверят, че подадат в зоната на лицата, които им е позволено да влязат. Ако клиентите са придружавани от децата си, които са на възраст над 12 години, наследниците също трябва да имат зелен сертификат, за да присъстват на изброените обществени места.

Ограничението няма да важи за ползващите градския транспорт, тъй като това би възпрепятствало много хора да отидат на работа.

От четвъртък се преустановяват свижданията в болници и социални институции, като работещите в тези заведения трябва задължително да притежават зелен сертификат.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население, учениците ще се обучават в електронна среда. Ако инфектираните възлизат между 500 и 750 на 100 0000 души, 50 процента от класовете ще са в час присъствено, а останалите – онлайн.

Заветният медицински документ става вход и за присъствено обучение на студенти в университетите.

Пазарите и тържищата на открито засега остават отворени, като изискването там е спазването на дистанция от 1,5 метра между посетителите.

Контрола по изпълнението на новите мерки ще бъде поверен на РЗИ, полицията и Агенцията по безопасност на храните.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров подчерта, че ще следи и за евентуални злоупотреби с тестове в лаборатории и издаване на фалшиви зелени сертификати.

Той допълни, че ако новите ограничения не дадат резултат и заболеваемостта продължи да се повишава, ще последва национален локдаун.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *