Подпалвач на хранителен магазин остави без хляб половин село

40-годишният Пламен З. разказал на полицаите, че си отмъстил, защото преди време майка му била продавачка, но я изгонили

 

ПОЛОВИНАТА ЖИТЕЛИ НА СЕЛО ПАВЕЛ, ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ХОДЯТ 2 КИЛОМЕТРА, за да си купуват хляб и други основни хранителни продукти след умишлен палеж на местна бакалия. Това са около 200 души, сред които много възрастни и неподвижни, които живеят сами.

Собственичката на опустошената бакалия Любов Тодорова оценява щетите на над 10 000 лева.

„Потресена съм, това е кошмар за селото и не знам как ще се справим, защото идва зима. Досега купувах лекарства на много жители, а сега ще трябва да поема и трудната задача да нося хляб на тези, които не могат да стигнат до площада от тази част на селото“, сподели кметът на Павел Ирена Трендафилова.

Палежът на хранителния магазин на Любов Тодорова бе извършен на 14 октомври преди полунощ. Благодарение на бързите действия на изпратените на място екипи на пожарната и полицията, пламъците били локализирани. След потушаването на огъня е извършен оглед, при който е установено, че са унищожени около 110 кв. м покривна конструкция, оборудване и стока. Спасени са две от сградите, намиращи се в непосредствена близост, и триколка. Предотвратен е взрив на 6 газови бутилки.

Собственичката на опустошената бакалия оценява щетите за над 10 000 лева. Подпалвачът е от същото село и часове след злодеянието сам се е предал на полицията във Велико Търново и признал какво е сторил. 40-годишният Пламен З. разказал на полицаите, че подпалил магазина, защото преди време майката му била продавачка при рускинята Любов и била изгонена. Младият мъж не е задържан и срещу него все още няма повдигнато обвинение въпреки самопризнанията му. Мотивацията му обаче е абсурдна за Любов Тодорова, защото историята с майка му се е случила преди около 15 г. Тя действително работила в един от магазините на Тодорова, но си тръгнала, а тя не е предприела никакви действия срещу нея след начета за 3000 лева.

„Никога не съм имала конфликти с Пламен, той пазаруваше от магазина ми в центъра. Дори в петък идва да си пазарува, но се държеше малко странно. Майка му сама искаше да напусне работа и си тръгна, но след ревизия установихме, че има липса на пари, но тя заяви тогава, че това е невъзможно. След това обаче никога не е ставало въпрос за тези пари и аз не съм търсила вина по никакъв начин. Дори после идваше да пазарува в опожарения магазин и си приказвахме. Сега за мен е необяснимо за какво става дума“, разказа Любов Тодорова.

Екип на пожарната в Полски Тръмбеш начело с началника гл. инсп. Илиян Илиев е извършил повторен оглед на изпепеления магазин.

Все още от нея не бяха взети обяснения от полицията, но този ден екип на пожарната в Полски Тръмбеш начело с началника гл. инсп. Илиян Илиев извърши повторен оглед на изпепеления магазин. Подпалвачът е имал доста сериозна подготовка и е влязъл през покрива, а после е ползвал запалителна течност. Изгоряло е всичко. В магазина е имало спирт и други леснозапалими стоки, които допълнително са били катализатор за пожара. За да не може да се отключи вратата на търговския обект, той е сложил кибритени клечки в ключалката. Наложило се огнеборците да разбиват вратата, за да гасят огнената стихия. Понеже пожарът е тръгнал от покрива, съседите не са чули и забелязали нищо, а помощ започва да се търси едва след като се е задействала СОТ. За щастие, е спасена къщата в съседство и не са гръмнали газови бутилки.

Въпросният магазин от стотина квадрата е нова постройка към къща, която семейство Тодорови купило преди години. Покойният съпруг на Любов, която е от Тюмен, но идва с мъжа си в Павел през 1982 г. и остава в България, е зидал магазина с двете си ръце, с мъка разказва тя. Помагали са комшиите, които сега също са готови да се включат в ремонта. Навремето са инвестирани 50 000 лева, но сега тези пари няма да стигнат за нищо, разказват жителите на тази улица, които недоумяват от постъпката на Пламен.

„Страхувам се, че пироманът може да посегне и на другия ми магазин или пък на мен. Децата ме съветват да продам всичко и да отида при тях. Не знам какво да правя, такова нещо не се е случвало в Павел”, обяви още Любов Тодорова.

65-годишният съсед Ангел Тодоров разказа, че преди време продал къщата си на Пламен и че младият мъж никога не е имал противообществени прояви, но не разбира защо е запалил магазина.

Разпоредена е психиатрична експертиза на извършителя на дръзкото посегателство.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки архив

One thought on “Подпалвач на хранителен магазин остави без хляб половин село

  • 20.10.2021 в 19:29
    Permalink

    да иизгонят всички руснаци от България.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *