Днес остава слънчево и топло, от неделя с валежи от дъжд ще нахлуе студен фронт

През нощта ще бъде ясно. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. За В. Търново минимална температура около 8.

В петък през деня времето ще остане предимно слънчево. В ниските места и високите котловини сутринта за кратко ще се образуват мъгли. В късния следобед от запад ще започне заоблачаване и вечерта и през нощта срещу събота ще обхване целия регион. Ще духа слаб локален вятър. Максималната температура ще бъде между 20 и 22 гр. За В. Търново максимална температура около 21. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна, но ще бъде ниско.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Вечерта и през нощта срещу събота ще се заоблачи. Ще духа умерен вятър от западната четвърт, а по по-високите и открити места – от север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 15 гр., а на 2000 м – около 8.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 28.4 гр. през 1992 г., а най-ниската измерена минимална температура е -0.2 през 1962 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 40 минути и ще залезе в 18 часа и 23 минути. Фаза на Луната: един ден след пълнолуние.

В събота до обяд облачността ще е разкъсана. Следобед ще се увеличава, вплътнява и снижава и от запад ще започнат валежи от дъжд, на места в западните части придружени от гръмотевици. Ще духа сутринта слаб, а следобед умерен вятър от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 9 и 11 гр. Максималната температура ще се понижи и ще бъде между 15 и 18 гр. Атмосферното налягане ще се повишава.

През нощта срещу неделя над страната ще премине студен фронт и времето се очаква да бъде облачно и дъждовно. В неделя до обяд времето ще остане облачно и все още ще превалява дъжд. Следобед облачността ще започне да се разкъсва, а вечерта да намалява. До обяд ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, а в крайдунавските райони – от североизток. Следобед вятърът навсякъде ще е от север-североизток. Температурите ще се понижат и през деня ще бъдат почти без дневен ход и ще са между 8 и 10 гр.

В понеделник ще преобладава слънчево време. Сутринта за кратко ще има мъгла. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Минималните температури ще се понижат и ще бъдат между 3 и 5 гр., а максималните слабо ще се повишат и ще са между 10 и 12.

Във вторник до обяд отново ще преобладава слънчево време. Следобед слабо ще се заоблачи. Вятърът и температурите ще останат почти без промяна.

В сряда и четвъртък ще преобладава слънчево време. Температурите слабо ще се повишат.

Над западните и централни части на Стара планина в петък времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Вечерта и през нощта срещу събота ще се заоблачи. Ще духа умерен вятър от западната четвърт, а по по-високите и открити места – от север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 15 гр., а на 2000 м – около 8. В събота облачността ще е разкъсана, често значителна. В късния следобед и вечерта ще започнат валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Валежите ще продължат и през нощта срещу неделя, като с падането на температурите над 1800 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури ще останат без съществена промяна. В неделя облачността ще е променлива, но ще има и доста слънчеви часове. До обяд се очакват валежи от дъжд, а над 1600 м надморска височина – от сняг. Валежите ще бъдат предимно в централния дял. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 5 гр., а на 2000 м – около -2. В понеделник облачността ще остане променлива. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Температурите ще се повишат и на 1200 м ще бъдат около 7 гр., а на 2000 м – около и малко над 0. От вторник до края на периода над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-североизток. Температурите ще останат без съществена промяна.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.