Новият кмет на Стражица маха „калинките“ от администрацията

Йордан Цонев: „Назначавани са много хора на кухи позиции“

Първият приоритет на нoвоизбрания кмет на Стражица е смяна на модела на управление в общината и спечелване на независимост от политически партии, съобщи специално за „Борба“ самият той.

Ще докажа, че една община може да се управлява, без да бъде зависима от политически партии, и да работи само в полза на обществото. Доказах го на изборите тук, бях подкрепен от хора, които са политически независими като мен, и спечелихме. Хората повярваха в мен“, каза Йордан Цонев.

Новият кмет е 40-годишен и през целия си живот е живял в Стражица. Баща му е кореняк стражичанин, а майка му е от съседното село Бряговица. Семеен е, с три деца – момиче на 13 г., момче на 8 и още една дъщеричка на година и осем месеца. Те посещават местните учебни заведения в общината. Той самият е завършил средното си образование в местното школо СУ „Ангел Каралийчев“, след което продължава висшето си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в специалност „ Стопанско управление“. Последните 17 години е служител на МВР. Започва от най-ниското стъпало с патрулно-постова дейност, след което се издига до младши инспектор и преди да седне на кметския стол, изпълнява длъжността полицейски инспектор.

Преди по-малко от седмица той прекрачи прага на общината като кмет и все още провежда редица срещи с администрацията и специалисти, за да определят най-належащите промени, с които да се заемат.

В плановете на новия управник влиза и преструктуриране на общинските длъжности, както и намаляване излишния персонал. Според него има много хора, които са на кухи позиции, но това няма да продължи дълго. Ще бъдат редуцирани и ще останат само тези, от които има нужда и които са отдадени на работата си.

Тук има много знаещи и можещи хора, на които трябва да се даде шанс. Ние заедно ще успеем в новото начинание и ще се превърнем в ядро. Най-голямата ми болка е, че младите напускат общината, и това ще ми бъде основен приоритет – да задържа младите тук, да им дам поле за реализация и изява“, сподели още Цонев.

В основните му планове по време на управлението влизат създаването и осъществяването на редица инициативи, с които да убедят и докажат на младите, че има какво да им предложат. Целта е прекъсване на тенденцията децата още от първи клас да бъдат записвани на училище в Горна Оряховица или Велико Търново.

Няма да се бори за привличане на нови инвеститори, а ще направи опит да задържи тези, които има към момента.

Предстои обсъждане на новата визия на управление и тогава ще бъде представен новият модел, с който ще се наложат промените.

Цонев бе избран след балотаж, на който опонент му беше Георги Бянов. Частични кметски избори бяха насрочени за общината, след като досегашният кмет Румен Павлов влезе като депутат в 46-ото народно събрание и отново е кандидат за 47-ото.

Дияна ГАНЕВА

4 thoughts on “Новият кмет на Стражица маха „калинките“ от администрацията

 • 21.10.2021 в 9:10
  Permalink

  Напротив, ще се осереш и то яко. С популизъм можеш да спечелиш избори, обаче не можеш да управляваш и то ще проличи много силно още в следващите месеци.
  Много некомпетентно изказване за политическите сили – а как ще си осигуриш мнозинство в Общинския съвет, което за определени решения дори е квалифицирано? Ако разбира се знаеш какво означава това?
  Ще си биете главата в Стражица с този човек, ама.. като ви е толкова акълът 😉

  Отговор
 • 21.10.2021 в 22:20
  Permalink

  Добре е, че не е комунист, както предишния.

  Отговор
 • 22.10.2021 в 8:14
  Permalink

  Пътят към ада е послан с добри намерения!Пътят към Перник е заслан със згурия,мантинелите са от як винкел.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *