Шефът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Г. Оряховица, д-р Иван Иванов: „Четвъртата Covid вълна е с най-висока смъртност от изминалите до момента“

Инфекцията е отнела живота на близо 1000 жители на региона

БОЛНИЧНАТА СМЪРТНОСТ ПРИ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС ПРЕЗ ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА Е НАЙ-ГОЛЯМА СПРЯМО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДО МОМЕНТА, твърди управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов. Това показват ежедневните му наблюдения в общинската болница, където по последни данни са настанени около 70 инфектирани, и координацията му с други директори на здравни заведения. Шефът на горнооряховската клиника посочва, че леталитетът е притеснително висок и вероятно се дължи на преобладаващия в момента индийски щам у нас.

„Вирусът сега взима най-много жертви, но причината не е в медицинските грижи, защото ние не сме променили начина на лекуване и дори сега разполагаме с повече възможности като апаратура и медикаменти“, увери специалистът.

По думите му въпреки опита и осигуреността с лекарства бързо се стига до влошаване на състоянието на болните и настаняване в интензивно отделение. В момента в Covid реанимацията на МБАЛ се борят за живота на 8 инфектирани.

„Клиничната пътека за лечение на пациент с коронавирус е 1400 лв., но има пациенти, за чиято терапия отделяме над 7000 лв. Трудно е да кажа дали трупаме загуби, защото има и такива, при които лечението излиза по-евтино, но ако продължи постъпването на тока и други консумативи, ще започнем да имаме финансови проблеми“, категоричен е д-р Иванов.

Въпреки че голяма част от хоспитализираните са здравно неосигурени и неваксинирани, той не смята, че те трябва да бъдат задължавани да плащат сами за лечението си. Той съобщи, че подкрепя идеята работещите в болници и държавни институции да бъдат задължени да имат т.нар. зелен паспорт.

Медикът успокои, че към момента все още в горнооряховската болница има свободни легла както за усложнени, така и за неусложнени пациенти, но не се наема да прогнозира докога ще е така предвид задълбочаващата се четвърта вълна.

Междувременно заболеваемостта от коронавирус в областта продължава да расте и вече възлиза на 436,19 на 100 000 души. За денонощие са починали седем, с които броят на жертвите в региона достигна 996. В болница са настанени 226, а в домашни условия се лекуват 978 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.