Димитър Николов от листата на ГЕРБ – СДС: „Парламентаризмът трябва да бъде реабилитиран“

Депутат в 45-ото и 46-ото НС, Димитър Николов отново е част от листата на ГЕРБ  -СДС във Великотърновския избирателен район.

В макар и краткия живот на двата парламента, народният представител успя да постави важни за региона и страната въпроси и да защити тезите си, че не може Северна и Южна България да се развиват на две скорости и че за да е успешна борбата с фалшивите новини, трябва да има устойчив регламент в медийния сектор.

 

  • Два провалени парламента, втори служебен кабинет в рамките на година и трети избори за Народно събрание. Става ли това тенденция, г-н Николов, и пред фалит ли е парламентаризмът у нас?
  • За съжаление, в последната година се наложи трайна тенденция да се компрометира най-демократичната форма на управление, каквато е парламентарната република, и личните ми тревоги са дали това не е нечий сценарий. Тази криза, която се задава – икономическа, социална и здравна, е предшествана от една друга тежка криза – тази на българския парламентаризъм. Отново ще кажа, че и най-малкият местен парламент изглежда по-смислено и по-съдържателно от състава на 45-ото и 46-ото народното събрание. Появиха се едни фигури, които за мен са политически гамени и поведението им е недопустимо. Те искаха да взривят системата, но станаха част от нея, защото продължават да упражняват, да консумират и разпределят власт. Наше задължение сега е да реабилитираме парламентаризма и да възстановим авторитета на народния представител.
  • Казахте икономическа, социална, здравна криза. Вече сме свидетели и на галопираща инфлация, породена от шоковите цени на тока. И за това ли ще е виновно правителството на ГЕРБ или този път ще има истински протести на хората в защита на хляба и живота им?
  • Вече не е актуално и не е модерно анти-ГЕРБ говоренето. То се износи и се изчерпа. Преди време казах – сега е светло и топло, но ще стане тъмно и студено. За съжаление, няколко месеца бяха проспани, виждаме една показна немощ от страна на управляващите и неслучайно четем надписи по протестите „Държавата е в ремонт“. Сега е особено актуален един политически проект, който, смея да твърдя, е реализиран изцяло с държавни средства и на гърба на държавата. Точно тези хора, в лицето на финансов и икономически министър, трябваше да подготвят спешни антикризисни мерки, с които да реагираме на тези световни процеси. Аз се опасявам, че ние изобщо не сме подготвени за енергийното торнадо, което се задава, което започва да помита нашата икономика, а вече се усеща и по джоба на българските граждани. Многократно моят колега и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов от трибуната на Народното събрание апелираше и алармираше, че не се прави нищо по отношение кампанията за ваксинация. Не е нормално България и Африка да светят еднакво по брой ваксинирани. Тепърва ще берем плодовете от това отношение.
  • В макар и краткия живот на последното Народно събрание успяхте да отправите две питания към правителството. За интермодалния терминал и фалшивите новини. Едното е стратегическо за региона, другото – за обществото и държавата. Удовлетворен ли сте от отговорите на двамата министри?
  • От комуникацията с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов останах много удовлетворен, най-вече от склонността на този млад човек към диалог и комуникация. Но не мога да приема аргументите му, че проектът за интермодалния терминал е рисков проект. Много хора ще кажат, че Димитър Николов, като емоционално свързан с Горна Оряховица, лобира за своя град. Интермодалният терминал касае икономиката не само на Горна Оряховица, а на целия регион. Това модерно съоръжение ще свърже всички видове транспорт, като наземен, въздушен и би отпушило нашия регион за инвестиции както в производството, така и в логистиката. А и това ще доведе до така необходимия ни растеж, за да избягаме от клеймото „регионът на 700-те лева“, които не могат да гарантират този стандарт и това качество на живот, които търсим, най-вече за младите икономически активни хора. По отношение на фалшивите новини знаете, че аз съм последователен. Вчера си дадох сметка, че първата ми публикация в медиите е през ноември 1993 г. – скоро ще станат вече 28 години, откакто съм свързан с медиите и публичните комуникации. Неслучайно казах, че фабриките за фалшиви новини започнаха да произвеждат и фалшиви политически проекти. Изключително съм неудовлетворен от отговора на министъра на културата Минеков на моето питане, още повече че бях в комисия за култура и медии, където участвах в изслушване на СЕМ. Там видях неговото ниво, затова смея да кажа, че ние нямаме министър на културата, имаме министър на безвкусицата. Сега едни медии в България са обект на свръхрегулация, а други са извън всякаква регулация. Според мен трябва да има закон за печата и закон за електронните медии, а не само закон за радиото и телевизията.
  • Може ли да направите прогноза за съдбата на 47-ото народно събрание, ще се случи ли диалогът в името на стабилността на страната? И ще имаме ли президент – обединител на нацията?
  • До голяма степен тази политическа криза е свързана с поведението на президента, най-вече от последната година, който наложи една линия и един тон на разделението. Няма нищо по-страшно от това да разделяме хората и нацията. Парламентът задава тона в обществото. Това, което се случи в последните два парламента – приказваме, но не си говорим, слушаме, но не се чуваме, се мултиплицира и в обществото. Аз, като човек от интелектуалните среди, не мога да скрия симпатията си към ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков – един световен авторитет. Също и към Невяна Митева, която е човек на спорта. Смятам, че в страната ни трябва да се наложи един умерен тон на диалог, за да има отново синхрон между институциите, защото тази институционална война предшества и води кризата, която се задава. А ние все още не сме навлезли в окото на кризата. За да излезем от нея, са нужни разум, прагматизъм и предвидимост. Мисля, че времето на експериментите свърши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *