Навиците, които сериозно застрашават здравето ни

А ние дори не си даваме сметка за това. Нещата, които правим и които са се превърнали в навик, невинаги са безопасни. Ето кои неща, които правим, застрашават здравето ни.

1. Кръстосване на краката.

Първите, които заговарят за този проблем, са хората от една хранителна компания още през далечната 1999 година. Днес вече има редица проучвания по въпроса, които потвърждават вредата от подобна поза. Кръстосването на краката на стола или на земята води до свръхнапрежение, разширени вени и нанася щети върху нервната система.

2. Хранене на птици.

Кой не е хранил гълъби от пейката в парка? За съжаление, това начинание не е само приятно и забавно, но и доста опасно. Вероятността градските птици да пренасят болести, е над 50%. Гълъбите пренасят болести като орнитоза, колибацилоза, хистоплазмоза, салмонела, тубиркулоза и много други.

3. Носенето на ниско качество слънчеви очила.

Хората са казали, че не трябва да пестим пари от обувки и легло. Бихме добавили и от слънчеви очила. В желанието си да минат по-икономично производителите на слънчеви очила използват често ниско качество пластмаса, което изобщо не предпазва очите ви от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. При особено ярка слънчева светлина това може сериозно да увреди зрението ви. Носенето на ниско качество слънчеви очила е дори по-опасно от това да не носите изобщо никакви очила.

4. Прекалена консумация на вода.

Да, правилно прочетохте – да пиеш вода невинаги и полезно. Поне не когато прекалявате с количеството. Изследванията сочат, че нуждите от вода на всеки организъм са различни, в този смисъл няма универсални количества, които трябва да поглъщаме ежедневно. Ако имате проблеми с бъбреците или сърцето, по-добре пийте по-малко вода. Ако спортувате активно, пийте повече.

5. Бутилка с топла вода върху корема.

Да налагаме топло или студено върху чувствително или наранено място от тялото ни е честа практика. Проучванията обаче сочат, че при редица състояния това не само не е полезно, но дори е вредно. Като например при кървене, остри състояния в коремната област като възпален апендицит или панкреатит например , както и през първите дни след оперативна намеса.

6. Пуканки в микровълновата.

Не става въпрос за начина, по който ги приготвяте, а за съдържанието на царевичното зърно в домашна употреба. Опасността тук е свързана с факта, че съдържа хемикалът диацетил. Когато се нагрява, директно се озовава в дробовете ви и ги уврежда. За да намалите вредното влияние на този химикал, яжте пуканките студени.

7. Хранене на бюрото в офиса.

Повечето работни места не са пригодени за почивка или обяд. Храненето на бюрото в офиса влошава стойката, освен това влияе зле и на психиката, защото мозъкът няма време да си почине. Да оставим настрана въпроса с неприятната миризма, която ще остане в офиса до края на деня. Станете и се разтъпчете, починете си.

8. Отворени обувки в града.

Отворените обувки са почти закон през лятото. Какви обаче са рисковете? Много е вероятно да порежете крака си на нещо, да ударите пръстите си. Възможно е нараняването да доведе до инфекция, която да се отрази на целия ви организъм.

9. Консумиране на обезмаслено мляко.

На пръв поглед звучи, че това си е все мляко, но просто обезмаслено. Истината обаче е, че подобно мляко няма много общо с истинското мляко. Лишено е от витамините и вместо това е пълно с изкуствени добавки. Някои производители прибавят и други вредни съставки. Четете етикета.

10. Лоша стойка на тялото.

От значение са височината на облегалката на стола, позицията на тялото ви и т.н. Грижете се за гръбнака си. Когато седите на бюро, внимавайте да не кръстосвате краката си. Движете се внимателно, не правете резки движения, за да не нараните гръбнака си. Тежестта на тялото ви да пада върху бедрата. Облегалката на стола трябва да пасва идеално на извивката на гърба ви. Най-добре се консултирайте със специалист, който да ви помогне да изберете подходящия стол в офиса и/или вкъщи, на който прекарвате голяма част от денонощието си.

11. Спане настрани или по корем.

Всеки си има любима поза за спане, която невинаги е най-подходящата. Неправилната поза на спане може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Когато спите настрани, в така наречената ембрионална поза, пречите на диафрагмата да се движи свободно, което води до болки в гърба и проблеми с дробовете. Когато спите по корем, прилагате голямо напрежение върху всичките си органи, което може да доведе и до сърдечни проблеми. Остава да спите по гръб, което е най-добрият вариант в здравословен план. Единствената причина, поради която трябва да избягвате тази поза, е, ако страдате от сънна апнея.

Източник: Обекти

One thought on “Навиците, които сериозно застрашават здравето ни

  • 23.10.2021 в 8:30
    Permalink

    По лош навик от това да не пиеш редовно няма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *