Ресторантьори и хотелиери от областта настояват за гратисен период за зеления сертификат, заплашват с блокиране на пътища

Регионалната структура на БХРА реагира остро на въвеждането на зеления сертификат за служители и клиенти на заведения за хранене и развлечения. На извънредно общо събрание бе приета декларация, в която членуващите в организацията заявяват, че категорично се противопоставят на тази поредна, според тях, недомислица, която обрича заведенията им на фалит, предвид ниския процент хора, притежаващи зелени сертификати.

„За пореден път нашият бизнес е пренебрегнат и за пореден път се оказваме единствените жертви на пандемията, които ще поемат икономическите последствия от това. Нашият бизнес, граден с години, нашите инвестиции в пари и хора, нашите служители и всички съпътстващи бизнеси сме изправени пред неминуем фалит, глад и безизходица. Вземането на такива драстични мерки, ограничаващи дейността ни без гратисен период без и дума да става за компенсиране на нашите служители, на бизнеса ни е геноцид и дискриминация за цял един отрасъл от икономиката ни, плащащ данъци, осигуровки, акцизи, лицензи и т.н. и в същото време противоречи на европейските практики в борбата с пандемията. Настояваме държавата и в частност служебното правителство да вземат незабавни мерки за компенсиране и подпомагане на нашия бизнес и нашите служители. В тази безпрецедентна ситуация на ограничения нашите приходи ще спаднат 4 пъти, заради процента ваксинирани и предвид константните останали разходи ще изпаднем в невъзможност да работим и това „специалистите“ от държавната администрация трябва добре да осъзнаят”, се казва в декларацията.

БХРА – Велико Търново, се солидаризира с колегите си от страната и настоява правителството незабавно да приеме исканията им, а те са следните:

 1. Гратисен период за въвеждането на Зелен паспорт, докато ваксинационния процес не достигне поне 70 % , така като е в ЕС.
 2. Зеленият паспорт да се изисква за всички области на социалния и икономически живот, включително и толерираната с години държавна администрация.
 3. Изискваме от държавата, като данъкоплатци, заедно с ограниченията да се въвеждат и компенсационни мерки, така както е в ЕС. Настояваме да бъдем компенсирани със 100 % от осигурителния доход за нашите служители и 50% от оборотите за същите месеци от 2019 г. за предприятията.

Ако държавата не удовлетвори исканията им, ресторантьорите и хотелиерите ще настояват за тотален локдаун за три седмици за цялата страна. Според тях по този начин цялото общество ще поеме солидарно последиците от пандемията. В случай, че и това не се приеме, те заявяват, че ще започнат активни протести и съпротива, като ще блокират дейността на различни държавни служби и учреждения, пътни възли и организиране на палаткови лагери на възлови кръстовища и градски центрове.

 

Ана Райковска

One thought on “Ресторантьори и хотелиери от областта настояват за гратисен период за зеления сертификат, заплашват с блокиране на пътища

 • 23.10.2021 в 19:03
  Permalink

  Я не говори общи приказки, ами дай ресторантите и заведенията поименно, за да ги блокираме за по няколко вечери и ние!
  Като не се разбира с добро – ще караме по тяхната.
  Дай заведенията поименно!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *