НАСА избра стекове от 3Д принтер, протеини от насекоми и водорасли за храна на астронавтите

НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна за астронавтите на дългосрочните мисии до Марс и други планети, като сред победителите са производители на стекове от 3Д принтери и на продукти, съдържащи гъбички, протеини от насекоми и водорасли, съобщи агенция ЮПИ.
Американската космическа агенция обяви, че конкурсът „Дийп спейс фууд челиндж“ (Deep Space Food Challenge) e жизненоважен за опазване на здравето и доброто настроение и форма на астронавтите в периодите на дълга изолация. НАСА обяви миналата седмица, че повече от десет организации ще получат по 25 000 долара грант, за да продължат да разработват космически храни и продукти.
Близо десет служители на НАСА с опит в производството на храни и космически полети оценяват предложенията на над сто участници в конкурса, каза Ралф Фрича, старши мениджър в НАСА.
Сред победителите е стек от 3Д принтер, предложен от консорциум „Мишън:Спейс фууд“ от Калифорния. Една от компаниите в него е „Алеф фарм“, принтирала успешно стек през февруари тази година. В надзорния съвет на фирмата са холивудската звезда Леонардо ди Каприо и оттеглилата се астронавтка Карън Найбърг.
Компания „Астра гастронъми“ от Сан Франциско пък възнамерява да отглежда и дехидратира бързорастящи микроводорасли, с които да произвежда хрупкави хапки с ядки.
Производителят „Дийп спейс етномокалчър“ от Самървил, Масачузетс ще използва клетки от тъкани на насекоми, за да култивира тъкани, за да може крайният хранителен продукт да съдържа протеини и мазнини от клетки на насекоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *