Родители на бунт – възпитател блудствал със седмокласнички, брат му учител замесен с наркотици

В Сухиндол излязоха на протест, искат изселване на извършителя

Напрежение ескалира от дни в Сухиндол заради учител в СУ „Св. Климент Охридски“, който блудствал с малолетни ученички. Родители излязоха на протест заради опасността 35-годишният Мариян Григоров да се върне отново в школото и да се саморазправи с девойките, които се ожалили от плътските набези. Близки на потърпевшите искат дори да бъде изселен от града и дори вече събират подписка. Местните хора са настръхнали и са готови на линч.

Едно от петте потърпевши момичета е седмокласничката Елица, която живее със семейството си в съседното село Бяла река. Възмутените роднини алармирали ръководството на училището и полицията, когато на 19 октомври възпитателят от занималнята Григоров посегнал на девойката. „Племенницата ми се страхувала да каже за тормоза. Осмелила се да сподели едва когато започнаха да се оплакват и други. На 19 октомври я бутнал, ударил я по дупето. „Голям задник, големи цици“, говорил на момичето педагогът“, разказва възмутен чичото на Елица – Емил Янков.

Чичото Емил Янков

„Такива приказки не са достойни за учен човек, даскал, на когото му е поверено дете! Искаме справедливост, не желаем момичето ни да се връща в това училище. Настояваме да си получи наказанието, което му се полага! Не го искаме дори в Сухиндол“, допълва и дядото на ученичката – Ангел Янков, който е общински съветник в Сухиндол.

Дядото Ангел Янков

Общо пет жалби са били входирани от родители на потърпевши момичета през последните дни с оплаквания за блудствени действия от страна на Мариян Григоров. Със случая са се заели Агенцията за закрила на детето, както и Детска педагогическа стая. Извършва се проверка от полицията и прокуратурата. След 24-часово задържане Григоров е освободен срещу парична гаранция от 500 лева до изясняване на казуса.

Директорката Румяна Иванова

„Имаме сигнали, пуснати от родители, взети са веднага мерки от мен, съгласно процедурата се изискват писмени обяснения от преподавателя, след което се освобождава от работа до изясняване на казуса. Колегата е със специалност „География и история“, но преподава в занималня. От 5 години работи при нас. Досега не сме имали никакви сигнали и бях шокирана. Момичетата са в шести и седми клас, разговарях с класната ръководителка, разпитала ги и те са казали, че учителят имал скрити намерения. В жалбите е описано, че има опипвания с цел сексуално действие. Аз извиках колегата, но той не ми даде никакъв отговор, каза да не се притеснявам, че не е основателно. От полицията са разговаряли с учениците в присъствието на техните родители, говорили са и с колегите“, обяснява Румяна Иванова, директор на средното училище.

Срещу възпитателя са повдигнати обвинения за блудство с малолетно и с непълнолетно лице, като извършителят се е възползвал от служебното си положение. Това обясниха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Междувременно при претърсване на дома на Мариян и брат му Пресиян Стефанов, който също е учител в местното школо, са открити канабис и контрабанден тютюн. Двамата ги грози дисциплинарно уволнение, но след разкритията Пресиян си взел болничен, защото се чувствал душевно разтроен. Освен това се оказало, че тяхна колежка възпитателка е изпращала SMS-и на Мариян, с които го е информирала кое момиче е давало показания срещу него и го е съветвала да напусне града и да се укрие. Заради това и на нея ще бъде повдигнато обвинение.

Заради пускането му на свобода пред училището в Сухиндол се проведе спонтанен протест на родители. Жители на Сухиндол са шокирани. Съседката на Григоров Щеронка Борисова споделя, че е израснала с Мариян и брат му и че е много изненадана. Тя разказа още, че Пресиян е бил стипендиант на Общината и след като завършил висшето си образование, известно време е работил като еколог в кметството.

„Племенницата ми звъни и ми казва, че я е страх да ходи на училище, защото се е заканвал. Ние искаме двамата братя да са в ареста и да получат справедливи наказания, които заслужават. В продължение на 12 години съм учил с брат му, не сме очаквали това от него. Подготвяме петиция, с която настояваме пред държавните власти за законодателни промени и педофилията да се наказва със затвор“, допълва Емил Янков.

Родителите се заканват да излязат на протест пред Съдебната палата във Велико Търново в четвъртък.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *