Великотърновец издаде първата българска книга за трансхуманизма – глобалната идеология за усъвършенстване на човека чрез комбинациите между изкуствен интелект, нано- и биотехнологии и когнитивна наука

Иван Спирдонов – журналист, изследовател и писател, изследва един от най-актуалните казуси на съвремието ни

 

Новите технологии са символът на нашето време. Комбинациите между изкуствен интелект, нано- и биотехнологии и когнитивна наука вече позволяват да се борим с досега нелечими болести, да забавяме процеса на стареене на телата си, да контролираме желанията, настроенията и психичното си състояние. Но те не променят само нас, а и света, в който живеем. В бъдеще тези промени ще стават все по-осезаеми. Това заявява Иван Спирдонов, журналист, изследовател и писател. Великотърновецът издаде първата българска книга за трансхуманизма – глобалната идеология за усъвършенстване на човека чрез новите технологии.

„Глобалното трансхуманистко движение си е поставило за цел с помощта на тези технологии да продължи еволюцията на човека и да го превърне в ново, по-съвършено същество. Последователите на идеологията възнамеряват да поемат властта над всички аспекти на човешкото битие и смятат, че човечеството няма друг изход, освен да приеме техните идеи“, обяснява Спирдонов в книгата си „Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens”.

Тя е трета на автора. Спирдонов твърди, че целите му са изцяло „паисиевски” – да даде познание на българската общественост за трансхуманизма, който у нас е почти напълно непознат. Той определя труда си като научно-популярно четиво.

„В света тази идеология е много известна. В държави като САЩ, Русия, Южна Корея, Япония и Китай по темата за трансхуманизма се провеждат научни симпозиуми и конгреси, издават се книги, водят се оживени дискусии. Става дума за движение с грандиозни финансови и институционални възможности, подкрепяно от гиганти като Google, Apple и Microsoft”, разкрива Спирдонов.

Той допълва, че основната идея е, че човешката еволюция не е приключила и че ако искаме да се справим с предизвикателствата на бъдещето, като пренаселването на планетата Земя или климатичните промени, е необходимо активното внедряване на новите технологии не само като инструмент, а като част от самите нас.

„Трансхуманистичната концепция се вдъхновява от Дарвиновата еволюционна теория, тъй като счита, че човекът е несъвършено същество, което подлежи на усъвършенстване. Той първо трябва да надмогне себе си, превръщайки се в трансчовек – междинно звено между днешния homo sapiens и утрешния свръхчовек. Тук трансхуманизмът кореспондира с идеите на Фридрих Ницше, но бъдещия наследник на ницшеански ubermensch трансхуманистите наричат постчовек“, изтъква Спирдонов.

Той разказва за стремежа към биологични подобрения на човека още от дълбока древност, като тръгва от епоса на Галгамеш, който търсел безсмъртие. Описва историята на този стремеж – от древна Гърция до съвремието. В книгата е обърнато особено внимание на идеите на такива мислители като Пико де ла Мирандола, Франсис Бейкън, маркиз дьо Кондорсе, Дени Дидро, Чарлз Дарвин, Фридрих Ницше, руските космисти Николай Фьодоров, Константин Циолковски, Владимир Вернандски и стига до съвременните „отци” на трансхуманизма Пиер Теяр дьо Шарден, Джон Халдейн и автора на понятието „трансхуманизъм” сър Джулиан Хъксли.

Писателят обръща специално внимание на първия съвременен трансхуманист – Ферейдоун Есфандиари, който през 1972 г. приема името FM 2030 („future man“, или „човекът от бъдещето“) и продължава с развитието на идеологията до наши дни.

Той изследва и опитите за намеса в политиката – трансхуманистичните партии в САЩ, Русия, Италия и Великобритания.

Спирдонов пояснява, че много от последователите на трансхуманизма вярват, че като се замрази тялото на починал човек, е възможно след време той да бъде съживен с помощта на медицинските технологии на бъдещето. В света работят няколко крионични централи, а голяма част от живите днес трансхуманисти вече са си запазили места там.

В книгата си Спирдонов пише и за друг път към вечен живот – т. нар. цифрово безсмъртие. Там времето няма значение, защото не става дума за човешко тяло, а само за запазване на информацията от дадена личност.
„Първият начин за постигане на цифрово безсмъртие е чрез създаване на виртуално копие на човека – т.нар. чат бот. Вторият е чрез копиране на съзнание. Целта е копиране или прехвърляне на съдържанието на човешкото съзнание, на всичко, съдържащо се в човешкия мозък, на други, по-дълготрайни информационни носители – компютри, механични тела и всякакви небиологични същности“, обяснява Спирдонов.

Той уточнява, че друга основна теза на трансхуманизма е изкуственият интелект. Разкрил е типовете изкуствен интелект, научните достижения в тази област, приложенията му, както и опасностите, които може да ни донесе.

Спирдонов пише: „Някои трансхуманисти, сред които известният философ Ник Бостром и милиардерът Илън Мъск, вярват, че нашият свят е компютърна симулация на друга, по-развита цивилизация, за която ние представляваме нещо като електронна игра”.

„Да се гледа на трансхуманизма в черно и бяло е и опасно, и наивно“, смята авторът. „Да отхвърлим предложенията на трансхуманистите и се откажем от достиженията на новите технологии, би било грешка. Това означава да пренебрегнем възможностите за лечение на нелечими доскоро болести, да се откажем от опцията за увеличаване на човешкия живот, от множеството електронни помощници в бита и извън него. В същото време да приемем безрезервно трансхуманистичните идеи означава да приемем когнитивните изменения, „производството” на генетично подобрени бебета, превръщането ни в холограми, а също и опасностите от неконтролиран свръхразум.

При всяко положение трябва да познаваме трансхуманизма. Затова е най-необходимо той да се изучава. Визиите на трансхуманистите могат да станат част от учебните програми, за да може обществата да са наясно и с доброто, и с лошото, което те могат да ни донесат, и оттам да се вземат адекватни решения за бъдещето. От нас зависи кой път ще посочим на следващите поколения – към Рая или към Апокалипсиса“, казва в заключение Иван Спирдонов.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. личен архив

2 thoughts on “Великотърновец издаде първата българска книга за трансхуманизма – глобалната идеология за усъвършенстване на човека чрез комбинациите между изкуствен интелект, нано- и биотехнологии и когнитивна наука

 • 25.10.2021 в 14:44
  Permalink

  Макар и спекулативна на моменти, книгата притежава научни свойства. Борави с огромно количество информация и формулира адаптивни резултати. За сега е на нивото на констатацията. Добре, много добре. Но и това е добре.

  Отговор
 • 25.10.2021 в 19:26
  Permalink

  Трансхуманизмът трябва да е научна дисциплина. Незнанието е много по – страшно от всички други проблеми.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *