„Информационно обслужване“ пуска удостоверение за преболедувалите Covid-19, установен с антигенен тест

От 25 октомври 2021 г. всички граждани, които са доказано преболедували Covid-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с Covid-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc. Документът беше разработен от „Информационно обслужване“ АД в рекордно кратки срокове от 4 дни. Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат това удостоверение, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с Covid-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Документът за преболедувалите ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за Covid-19. Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Covid регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат.

Общо 1.470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19.10.2021 г. досега гражданите са изтеглили над 550 хиляди сертификата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *