Местните болници изнемогват, Covid леглата са пред изчерпване

242 ИНФЕКТИРАНИ СА НАСТАНЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУС В БОЛНИЦИ В ОБЛАСТТА. Ситуацията е особено драматична предвид факта, че местните клиники разполагат общо с 269 легла за пациенти с Covid-19. Свободните места в интензивните структури моментално се заемат при освобождаване и често се случва пациенти да постъпват в толкова тежко състояние, че директно влизат в реанимация.

Ръст има и при диагностицираните, които се лекуват в домашни условия. Терапия вкъщи прилагат 1240 души.

По последни данни общата заболеваемост в областта достигна 563,30 на 100 000 души население. Най-много инфектирани има в община Лясковец, където заразените са 855,11 на 100 000 души. Втора по заболеваемост е община Велико Търново, а трета – Горна Оряховица. Извън тъмночервената зона остават общините Павликени, Елена, Полски Тръмбеш, Свищов и Сухиндол.

След рязкото увеличение на желаещите да се ваксинират отново се наблюдава спад на кандидати за имунизация. От над 600 поставени дози за денонощие в първия ден за прилагане на мярката за зелен сертификат в събота и неделя инжектираните субстанции са около 300. Общият брой на поставените дози ваксини в региона е 71 131, а със завършен имунизационен цикъл са 38 135 лица. 269 души са с бустерна доза.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *