Приемна майка от В. Търново пое грижите за детето на отглеждана от нея девойка

МОМИЧЕ, ПОРАСНАЛО В ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РОДИ ДЪЩЕРИЧКА, А СЛЕД ТОВА Я ПОВЕРИ И КРЪСТИ НА СВОЯТА ПРИЕМНА МАЙКА. В знак на благодарност девойката избрала бебето да носи името на жената, която вложила огромни усилия и любов във възпитанието й. Давайки пеленачето в ръцете на приемната майка, емоционалната връзка между двете жени става още по-силна и вълнуваща. Местната администрация съвместно с фондация „Карин дом“ пък поднесе подарък за новороденото – бебешка кутия, пълна с играчки, пособия, дрешки и козметика от първа необходимост за малката госпожица.

Това е една от вдъхновяващите истории, с които екипът на проект „Приеми ме 2015“, реализиран от Община Велико Търново в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, може да се похвали.

На територията на областта са утвърдени общо 112 приемни семейства, като най-много са тези в общините Павликени – 35, Велико Търново – 20, и Полски Тръмбеш – 15.

В тях са настанени общо 113 деца, от които 15 са малчугани с увреждания. Съобразно възрастта най-много са хлапетата от 6 до 14 г. – 50, следват тези от 0 до 3 г. – 27 деца, от 14 до 18 г. – 19 младежи, и на възраст от 3 до 6 г. – 17.

От началото на 2021 година 37 деца са изведени от биологичните им семейства. Те са от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени, Свищов, Лясковец и Полски Тръмбеш.

9 малчугани, отглеждани в приемни семейства, пък са върнати обратно при родителите им. Други 15 деца са получили шанс за нов живот след осиновяване, от които 9 в страната и 4 зад граница.

Финансирането на приемните семейства в региона продължава и през 2022 г. то ще се случва със средства от ЕС и държавния бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *