Водещи новиниОбщество

50 стотинки от 1883 г. откриха при разкопките на крепостта Трапезица, смята се, че са на д-р Васил Берон

С такива сребърни монети именитият учен се е разплащал с работниците си

Важно свидетелство за проведени през 1884 г. разкопки от д-р Васил Берон на хълма Трапезица край църква N 4, както и за разплащането на работниците с оскъдните налични средства, е намерената от видния търновски археолог доц. Мирко Робов в близост до църквата сребърна монета от 50 стотинки, емисия от 1883 г.

През 1884 г. в югоизточния сектор на крепостта са организирани археологически разкопки, чийто ръководител е бил именно д-р Васил Берон. Те обхващат църкви с номера 3 и 4.

Това става в условия на сериозни проблеми при набиране на необходимите средства. След многократни искания за държавна субсидия от поне 2000 лева министерството отговаря със скромната вноска от 600 лева. Откритата монета е отсечена само година преди въпросните разкопки на археологическото дружество. Най-вероятно откритата е една от монетите във и без това скромната каса на д-р Васил Берон“, твърди доц. Мирко Робов.

Освен нея този сезон са открити и два камъка, на които ясно се чете името Иван. Археолозите смятат, че тъй като в същия район през 1990 г. има данни за мащабни проучвания, правени под ръководството на френския археолог Жорж Сьор, а в тях участвали около 200 работници, двама от тях са увековечили присъствието си там, издълбавайки името си върху камъните, като върху единия от тях е посочена и годината на тези разкопки – 1900.

Самите разкопки на Сьор са поръчани от княз Фердинанд и са с неизвестни резултати. При църква N 4, проучвана в своята историческа среда през последните два сезона, е направен дълбок сондаж по цялата външна периферия, при което са разрушени архитектурни останки от страничната галерия на храма, както и оригиналната тухлена настилка.

Прави впечатление, че в струпаните огромни насипи от тези разкопки не се откриват никакви находки, включително и с днешните съвременни технически възможности, като прецизни металдетектори. Напълно е очевидно, че находките (вероятно стойностни, с високи експозиционни качества) са били основната цел на тогавашните разкопвачи на едни от най-важните култови паметници на столичната търновска крепост“, разказва още доц. Робов.

Дияна ГАНЕВА

One thought on “50 стотинки от 1883 г. откриха при разкопките на крепостта Трапезица, смята се, че са на д-р Васил Берон

  • Всяко едно твърдение или предположение има право на съществуване, но подобно твърдение е смехотворно. Няма как да знаем чие притежание е била монетата. Още повече, ако това на снимката е намерената монета, то тя не е изгубена през 1884 година, което ясно личи от състоянието и. Дадената монета е била в активно обръщение не една и две години, в резултат на което е силно износена. Въпреки, че среброто е мек метал, това са следи от многогодишна циркулация.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *