Ангелите в бяло: 26-годишната д-р Ивена Маринова е сред най-новите попълнения на областната болница

Чаровната лекарка продължава мисията на своя дядо – фелдшер от Лясковец

Д-Р ИВЕНА МАРИНОВА Е СРЕД НАЙ-НОВИТЕ ПОПЪЛНЕНИЯ В КОЛЕКТИВА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя специализира педиатрия, но успоредно с това работи в Спешно отделение, където непрекъснато се сблъсква с интересни случаи и много адреналин, както и в една от обособените структури за лечение на пациенти с Covid-19 в областната клиника. Дългокосата красавица залага на позитивен подход в обгрижването на болните, тъй като е убедена, че вдъхвайки им кураж и провокирайки ги да вярват в оздравяването, ефектът от терапията идва по-бързо и категорично.

26-годишната жена е от Лясковец, а още в тийнейджърските си години се ориентирала към най-хуманната професия. Споделя, че изборът й бил предопределен от съдбата като продължител на делото на нейния дядо, с когото, за съжаление, не успели да се срещнат в този живот. .

Дядо ми е бил много уважаван фелдшер в района на Стражица. Името му е Съби Събев. Хората си го спомнят като добър човек, отдаден на пациентите. Починал е преди да се родя, а аз избрах да бъда продължител на неговата мисия. Родителите ми бяха много щастливи от решението ми и горди от това, че ще работя в полза на обществото. Те ми дадоха подкрепата си, също както моят учител по биология г-н Румен Георгиев от СОУ „Максим Райкович“, който видя потенциал в мен и ме насърчи“, споделя д-р Маринова.

Завършила е медицина в София, но още по време на следването се насочила към педиатрията. Влияние върху решението оказала работата й в Детско отделение на болница „Токуда“, където се трудила две години, докато учела. Когато се дипломирала и положила Хипократова клетва, пред нея се появили много примамливи възможности, като педиатрията била най-далечна и свързана с повече трудности. С нейния съпруг, с когото са заедно от 10 години, се върнали обратно в Лясковец, а тя започнала работа в търновската болница.

КАТЕГОРИЧНО НЕ Е СЪГЛАСНА С ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СОФИЯ, защото по този начин малките населени места се „оголват“ откъм кадри, а и те заслужават да имат лекари и добри специалисти. В тази връзка планира, когато един ден вземе специалност, да практикува в родния си град и по селата.

На 1 февруари 2021 г. бил първият й работен ден в Спешно отделение. Споделя, че било изключително натоварено и интензивно, като тогава през структурата преминали над 60 пациенти.

Имах щастието да работя с д-р Пенка Луканчевска, завеждаща отделението. Тя ми даде крила да действам самостоятелно и ми помагаше, когато изпитвах затруднения. Този кратък, но плавен преход беше от изключително голямо значение за първите ми самостоятелни дежурства. До момента на започване на работа в Спешно отделение изпитвах страх, но попадайки в тази среда и имайки щастието да работя с този екип, аз се чувствам на мястото си“, увери 26-годишната жена.

От средата на август до момента пък е сред най-честите медици, даващи дежурства в Covid отделение на областната болница. Някои от смените са само дневни, други – 24-часови. Обяснява, че екипът не е при пациентите само на визитации, а винаги когато хоспитализиран има нужда от нещо. По думите й инфектираните са спешни пациенти и всеки път, когато повикат медицинско лице, то трябва да се отзове.

Пациентите в по-напреднала възраст идват в тежко състояние. Има и млади хора, разбира се. Тъй като част от боледуването е съпроводено с депресивни мисли, аз не позволявам на болните да падат духом. Отделям много време, за да им обясня, че положителното мислене оказва влияние върху оздравяването. Не бива да влезеш и да се скараш, а да ги накараш сами да пожелаят да се борят“, казва д-р Маринова.

Д-р Маринова няма свободно време за хобита, а всяка минута, в която не е отдадена на служебния си дълг, споделя с нейния съпруг и кучето им. Двойката минала под венчило на 18 септември т.г. след една година отлагане на сватбата заради пандемията. Тържеството било съобразено с противоепидемичните мерки и в редуциран състав на гостите заради изискванията. Партньорът й в живота работи в структурата на МВР и е най-голямата й опора.

Не се сърди и приема отсъствията ми заради професията. Винаги много ме подкрепя и когато съм на ръба да се откажа, ми вдъхва сили, а това е много важно за една жена“, споделя младата лекарка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *