Болницата в Горна Оряховица въведe нова методика за диагностика на коремни органи

Гастроентерологът и началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ в Горна Оряховица д-р Илко Костурков участва в международен курс по извършване на контраст-усилена ехография в университетската болница в Мюнхен. Обучението се проведе под егидата на европейската асоциация по ултразвук – EFSUMB, и в него взеха участие 15 курсисти от цял свят. Лекции и практически занятия представиха 15 професори, водещи ехографисти от Канада, Северна Америка, Китай, Южна Корея и Европа.

Международният курс продължи една седмица, а по време на него бяха демонстрирани най-новите и съвременни техники за извършване на неинвазивни процедури на всички коремни органи, най-вече на лезиите на черен дроб и панкреас. Процедурата се извършва под ехографски контрол, като контрастното веществото, което се използва, е напълно безопасно и е одобрено от FDA и EMA за работа при бременни жени, деца и пациенти с хронични бъбречни заболявания“, разказа след завръщането си д-р Костурков.

Той допълва, че проучванията сочат, че специфичността и чувствителността на контрастното вещество в детекцията и характеризирането на чернодробните лезии са сравними с тези, постигнати чрез смятаните за референтни методи (контрастно-усилена компютърна томография – КАТ, и контрастно-усилен магнитен резонанс – ЯМР) и са около 90%.

Контраст-усилената ехография е въведена съвсем отскоро в Първо отделение в МБАЛ в Горна Оряховица, като чрез този най-съвременен метод се повишава качеството на диагностичния и лечебния процес.

Tози вид ехография е достъпна в нашето отделение от началото на тази година, като апаратурата, с която разполагаме, е от най-висок клас и позволява да се извършва рутинно. Контраст-усилената ехография позволява отдиференцирането на всички видове формации в коремната кухина, черен дроб – доброкачествени и злокачествени формации, панкреас, бъбреци, лимфни възли, стомах. Процедурата е безвредна и безопасна за пациента. При необходимост се извършват и допълнителни изследвания за стадиране на пациентите. Тази процедура е подходяща и за рестадиране на онкологично болни пациенти. Процедурата не включва използване на йонизиращо лъчение – рентгенови лъчи, и е подходяща за проследяване на лезии – тяхната динамика и регрес при съответно лечение“, обяснява още д-р Костурков и уточнява, че използването на този метод се заплаща от Здравната каса и е безплатен за пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *