Димитровден за Велико Търново е троен празник

Въпреки пандемията строителството бележи ръст

За Велико Търново Димитровден е свят ден и троен празник. На 26 октомври почитаме св. Димитър, празнуват строителите и отбелязваме годишнина от въстанието на братята Асен и Петър, с което започва възходът на Второто българско царство.

Празникът започна със света литургия в храма „Успение Богородично“, отслужена от отец Славчо. По традиция тържеството бе в църквата „Св. Димитър“, в която е дадено началото на бунта срещу Византия през 1185 г. „Това е събитието сред най-славните и паметни в историята на Велико Търново и България. Подкрепяни от своя народ и закриляни от небесния покровител на Търновград св. Димитър Солунски, братята боляри побеждават тази велика сила. С този величествен общобългарски акт е сложен край на несправедливото поробване на народа ни, продължило повече от век и половина. А Търново е обявено за столица на възстановената българска държава. Затова въстанието е извор на национална гордост, на чест и достойноство, че сме българи и наследници на великите ни предци.

Днес отбелязваме и големия християнски празник Димитровден, затова поздравявам всички именици. Поздравявам и строителите, защото днес е и техният професионален празник, както и архитектите, инженерите, конструкторите и всички хора, които са ангажирани в строителството. Нека да са здрави и с работата си да доказват, че са достойни наследници на майстор Колю Фичето!“, каза в словото си зам.-кметът на Велико Търново Снежана Данева – Иванова.

Освен че празнуват, строителите имат и повод за гордост. В условията на пандемия те доказаха, че са структуроопределящ отрасъл и дори в сравнение с деветмесечието на миналата година по данни на НСИ той бележи ръст със 17% към момента. Средната заплата в бранша се е увеличила с 14%, а от Великотърновска област 33 строителни фирми са се регистрирали само тази година в Националния строителен регистър. Общият им брой е 169.

„По традиция от нашите деди на Димитровден строителите са се разпускали и отново са се събирали на Гергьовден, за да започнат новия строителен сезон. Но днес, благодарение на новите технологии и материали, строителството е един непрекъснат процес. Всички строителни фирми със своя професионализъм и отговорност допринасят за облика на нашия любим град и областта. Уважаеми колеги, от сърце пожелавам на вас и вашите семейства много здраве, вяра, оптимизъм и вдъхновение! Тук искам да поздравя и бъдещите колеги от ПГАСГ „А. Попов“, където в момента се обучават 480 ученици и които надявам се ще останат в строителния бранш. Честит празник и бог да благослови умовете и ръцете, които съграждат и пренасят строителния занаят през вековете! Честит празник на всички великотърновци!“, с тези думи се обърна към присъстващите председателката на Областното представителство на Камарата на строителите Ина Кържилова-Минчева.

Тя призова строителните фирми и обществеността да помогнат за ремонта на храма „Св. Николай“. „Ние имаме сърце за благотворителност и ще се справим с това предизвикателство“, допълни тя.

На всички присъстващи бе раздаден курбан за здраве и благополучие от името на Областната камара на строителите.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *