Адв. Момчил Иванов от „Има такъв народ“: „Имаше компроматна атака към нашите кандидати за министри, но ние не се страхуваме да носим отговорност“

Областният координатор на партията е убеден, че хората на Слави Трифонов трябва да са по-бдителни към останалите формация при евентуални разговори за излъчване на управление

НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, ПРЕД КОЕТО Е ИЗПРАВЕНА ПАРТИЯТА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ, Е СВЪРЗАНО С ДАВАНЕТО НА ОТГОВОРИ на българите защо хората на Слави Трифонов не успяха да излъчат редовен кабинет в последните две народни събрания. Това заяви областният координатор на политическата формация адв. Момчил Иванов, който подчерта, че причините за нереализираните мандати са останали скрити от погледите на избирателите. Допълни, че кандидатите за депутати на „Има такъв народ“ този път ще бъдат много по-обстойни в обясненията за това какво смятат да предприемат като законодателни инициативи в бъдещия парламент. Подчерта, че с колегите му са си взели поука от дните на работа на 45-ото и 46-ото народно събрание и са готови да влязат в преговори с всички партии, които споделят възгледите им за разбиване на досегашния икономическоолигархичен модел на управление.

„Взехме си урок, че при преговори с партиите, които досега под една или друга форма са участвали в управлението – визирайки техните водачи Мая Манолова и Христо Иванов, винаги трябва да имаме едно наум. Макар да се обявяват за алтернатива на статуквото, тяхното поведение беше едно при разговорите на експертните групи, които по ресори в детайли уточняваха програмата за управление, и съвсем друго в зала. За нас това несъответствие остана загадка. В същото време за нас – хората, които не сме обвързани по никакъв начин със сегашните групи по интереси, се гледаше като на някаква резерва и на втори план“, коментира адв. Иванов.

По отношение на атаката с компромати, която не подмина нито един от излъчените за министри от „Има такъв народ“, областният координатор сподели, че може много да се размишлява за това кой стои зад организираното негативно настъпление. По думите му още преди да се обявят имената на хората в проектокабинета, е била извършена подготовка на общественото мнение чрез електронните медии и постове на тролове в социалните мрежи.

„ДЕЙСТВАШЕ СЕ В НАСОКА ДА СЕ УБЕДИ ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ НЕ СМЕ ГОТОВИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО. Стремяха се да ни изкарат хора без автобиография едва ли не, че провинциалисти не могат да имат претенции за управленски постове. Много активно бяха мобилизирани медиите за насаждане като масово мнение, че нашите кандидати са неспособни. За мен лично е необяснимо каква претенция може да има човек, обявяващ как 20 души от проектокабинета са „котки в торба“, при положение че всеки един от нас е човек със своя жизнен път, професионален опит, хора с по няколко висши образования, научни степени… Но се оказа, че тъй като досега не сме били в тази колаборация на властта „аз на теб, ти на мен“, никой от останалите партии не искаше да даде доверие за правителство на малцинството, което на практика ние предложихме. Единствената цел на това правителство беше да се знае кой носи политическа отговорност и да му се търси такава при управленските решения“, заяви той.

Подчерта, че бъдещи преговори за съставяне на кабинет от партията са склонни да водят с всички останали без ГЕРБ и ДПС. В зависимост от окончателните резултати от вота обаче ще се вземе решение дали от „Има такъв народ“ ще заложат на нови лица, или ще дадат шанс на тези, които в предишните проектоправителства бяха предложили.

„Ако отсега заявим някакви имена, означава да бламираме разговорите и да бъдем упрекнати, че налагаме определени личности“, каза адв. Иванов.

Ако самият той отново бъде поканен за правосъден министър, смята внимателно да обмисли предложението. Увери, че е имал сериозна програма за това какво следва да се случи в съдебното министерство, както и силна подкрепа от експерти, сред които професори от Софийския университет.

ОБЛАСТНИЯТ КООРДИНАТОР ПРОГНОЗИРА ПО-ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ НА 14 НОЕМВРИ заради президентските избори, но не изключва опити за контролиран вот.

„Всичко е в ръцете на служебния кабинет, чиято основна цел в крайна сметка е да организира честни и прозрачни избори. По отношение на вота за президент нашият председател Слави Трифонов заяви официално подкрепа за ген. Румен Радев и нашето мнение не се е променило“, допълва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *