Адвокат Ивета Кабакчиева, N 14 в кандидатската листа на „ВМРО – Българско национално движение“: „Каузата „Родолюбие“ е каузата на ВМРО, която споделям с цялото си сърце“

Ивета Кабакчиева е юрист по образование. Четири години беше зам. областен управител на област Велико Търново, в момента работи като адвокат. Семейна е, с дъщеря на 9 години.

„Каузата „Родолюбие“ е каузата на ВМРО като организация, която споделям и аз с цялото си сърце. С нея човек се ражда и формира като личност. Безрезервно вярвам, че смисълът е в това да съхраним традициите си, да възпитаме децата си в любов към България, защото това е начинът да се спасим като нация и да останем общност“, категорична е Ивета Кабакчиева, която е член на ВМРО вече повече от 20 г. Била студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, когато напълно съзнателно избрала да влезе в организацията, и днес казва, че никога до този момент не се е сблъсквала с идеи и принципи, които да противоречат на личния й морал.

„Израснала съм с идеята, че любовта към родината е висша любов. Баба ми не спираше да ми разказва истории и приказки за горди българки. От нея зная легендата за Мара, която избягала от турците, за да не я потурчат. И пак от нея и дъщеря ми научи тази история. А аз по същия начин не спирам да говоря с детето си за историята и за куража на предците ни да защитават родината си“, казва още Ивета Кабакчиева.

След това признава, че другата много сериозна кауза, на която се е посветила, е войната по пътищата. „Четири години като заместник областен управител това беше една от темите ми и имахме успех. Направихме кампании в детските градини и училищата, говорихме, обучавахме и за кратко отчетохме спад в ръста на катастрофите, ранените и смъртните случаи, но статистиката отново става черна“, признава Ивета Кабакчиева, която е категорична, че без адекватни законови промени цифрите ще продължат да растат.

„Именно в правомощията на Народното събрание са промените в законите, които сега позволяват на добрите адвокати да спасяват нарушителите от сериозни присъди. Истината е, че сега нарушения с ниска степен на обществена опасност са с много по-високи наказания от нарушения с висока степен на обществена опасност. Пример – ако не спреш на знак „Стоп“, глобата е 20 лв., ако не си залепиш веднага стикера за заплатена гражданска отговорност, глобата е 50 лв. Обществената опасност на двете деяния е коренно различна и на всички им е ясно кое нарушение може да доведе до катастрофи и до жертви. Затова е крайно време да направим промени в закона за движение по пътищата така, че размерът на наказанието да е адекватно на обществената опасност на деянието“, казва Ивета Кабакчиева. И допълва, че закона за движение по пътищата тя е приела като лична кауза, защото е активен шофьор и често пътува със семейството си. „Искам, когато тръгна на път, всички да стигнем живи и здрави. Ние закони имаме, но в тези закони има пробойни, които позволяват на определени хора да им се разминават всички нарушения, включително и най-тежките. Всяко правителство тръгва със заявки да направи промени в закона за движение по пътищата и след това забравя. Появяват се други приоритети и войната по пътищата продължава“, споделя Ивета Кабакчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *